Vanhat kuvat : Näin teol­li­suus tuli Rus­koon, myös kaa­to­pai­kan alue ke­hit­ty­nyt val­ta­vas­ti

Luitko jo tämän? : Maan­tiel­lä liikkuu en­nä­tyk­sel­li­sen paljon käyt­tö­kiel­los­sa olevia autoja

Kolumni: Itämeri on Suomen elä­män­lan­ka, jonka häi­riöi­hin on nyt vii­sas­ta va­rau­tua

Su­ku­puo­li­neut­raa­lil­le avio­liit­to­lail­le edus­kun­nan sinetti

Eduskunnassa äänet jakautuivat 101-90. Kiistely asiasta saattaa kuitenkin jatkua vielä pitkään.

Eduskunta on ilmaissut tahtonsa avioliiton muuttamiseen sukupuolineutraaliksi, mutta kiistely asiasta saattaa jatkua vielä pitkään.

Kansalaisaloite tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi sai perjantaina eduskunnan lopullisen hyväksynnän äänin 101–90. Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola sanoi äänestyksen jälkeen luottavansa siihen, että avioliittolain muutos toteutuu suunnitellusti.

– Uskon ja toivon ja luotan, että tämä on lopullisesti selvä. On demokratiaa, että kun on puhuttu ja äänestetty ja meillä on tulos, niin toivon, että voidaan edetä sillä tiellä, millä nyt taas edistetään ihmisten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko puolestaan uskoo, että avioliittolain muutos voidaan vielä torpata vaalien jälkeen. Hän sanoo olevansa vakuuttunut siitä, että lakimuutosta vastustavan kansalaisaloitteen kerääminen lähtee liikkeelle ensi vuonna ja avioliittolain muutos tulee eduskunnan käsiteltäväksi uudelleen.

– Silloin sen eduskunnan voimasuhteet osoittavat, muutetaanko laki takaisin.

Pallo seuraavalle hallitukselle

Muutosten läpiviemisen pitäisi tapahtua seuraavan hallituksen johdolla. Toivola sanoo arvostavansa sitä, että esimerkiksi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on sanonut ääneen kunnioittavansa eduskunnan ilmaisemaa tahtoa asiassa.

– Se signaloi tavallaan sitä, että seuraavakin hallitus toivottavasti ottaa tästä kopin ja vie sitä asianmukaisesti eteenpäin.
Asiaa koskevien lakimuutosten on määrä tulla voimaan alkuvuonna 2017. Toivola sanoo, että tarvittaville muutoksille on laskettu erittäin realistinen aikataulu ja vielä ylimääräistä varaakin.

– On kaikkien edun mukaista, että suunnitellussa aikataulussa mennään eteenpäin.

Poissaolijoita äänestyksessä oli seitsemän. Ensimmäisessä käsittelyssä avioliittolain uudistusta vastaan äänestänyt keskustan Markku Rossi äänesti nyt tyhjää.

– Erityisesti evankelisluterilaisen kirkon piiristä tulleet viestit kestävien ratkaisujen löytämiseksi ovat valaneet luottamusta siihen, että myös kirkko löytää ne ratkaisut ja muodot, jolla tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön kanssa pystytään elämään, hän perusteli tiedotteessaan.