Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Su­kel­lus pa­huu­den ytimeen

"Maailma on menossa päin helvettiä, kun tuollakin bändillä on jo kultalevy", naurahtaa CMX-yhtyeen laulajabasisti A.W.

CMX kiertää Suomea loppuviikosta. Torstaina yhtye soittaa Rovaniemellä, perjantaina Raahessa, lauantaina Torniossa ja sunnuntaina Oulussa.

"Maailma on menossa päin helvettiä, kun tuollakin bändillä on jo kultalevy", naurahtaa CMX-yhtyeen laulajabasisti A.W. Yrjänä, kun Kotiteollisuuden Jouni Hynynen astelee sisään Himosfestivalin takahuonemökkiin.

Siinä missä Kotiteollisuus aggressiivisella ulosannillaan ruoskii kuulijoitaan, tekee CMX rutinaa ja jylinää yhdistävän punk-progensa kautta terapiasukelluksen pahuuden ytimeen.

Kahdelle viimeisimmälle CMX-levylle kirjoittamistaan teksteistä Yrjänä puhuu ihmismielen lohduttomuuden tutkielmina.

"En edes tajua, miten ihmiset saattavat pitää kahdesta viimeisimmästä levystämme, koska ne ovat niin synkkiä", 36-vuotias torniolaissyntyinen lauluntekijä hämmästelee.Inspiraatiota pohjoisesta


Pari vuotta sitten ilmestyneelle Isohaara-levylle Yrjänä kynäili tarinoita elämässä epäonnistuneista ihmisistä. Viime syksynä ilmestyneellä Aion-levyllä hän kirjoitti pahuudesta ja sen ilmentymistä.

"Elämme väkivaltaista ja tympeää aikaa, ja siksi halusin alkaa tutkia, mitä pahuus todella on", Yrjänä summaa ja kertoo, että kaikki uuden levyn tekstit käsittelevät pahuutta korkeakirjallisesti. Hän kertoo etsineensä kulttuurin alitajunnasta "kirjallisia pahiksia".

"Kirjoitin lauluja joissa kaikki kertojat ovat pahan ilmentymiä." Raamatun tai Danten luomia saatana-hahmoja Yrjänä pitää pinnallisina: innoittajina ovat toimineet enemmän Macbethin kaltaiset shakespearelaiset klassikot.

Pohjois-Suomen pimeää talvea Yrjänä pitää eräänlaisena elämän romanttisena alkutilana, josta hän voi onkia inspiraatiota niin teksteihinsä kuin kirjoihinkin.

"Pohjoisen pimeä talvi on yhä henkinen kotini. Olin koko viime vuoden tammikuun Kemissä edesmenneen isäni talossa kirjoittamassa kirjaa lumihankien keskellä. Se oli raju kokemus ja toi mieleen lapsuuden."Keikat pitävät
kasassa


Basistilaulaja palaa tällä viikolla pohjoiseen ja esimerkiksi synnyinkaupungissaan Torniossa hän tekee ensimmäisen ulkoilmakeikkansa lähes kahteenkymmeneen vuoteen.

CMX elää Yrjänän mukaan nyt historiansa vapainta vaihetta. "Keikoillamme käyvät jo useat rocksukupolvet. Saamme tehdä musiikillisesti mitä huvittaa eikä meidän tarvitse enää todistaa mitään. Olemme 36-38-vuotiaita jätkiä, emmekä enää ikinä tee ensimmäistä tai edes viidettä levyämme."

Uransa alussa CMX teki vain satunnaisia keikkoja. 1990-luvun alussa siitä tuli riuskaan tahtiin keikkaileva suomalainen rockyhtye, joka alkoi rankan hardcorepaahtamisen sijaan kirjoittaa hempeitä balladeja ja kitkerää progea.

"Kukaan ei voi olla kapinallinen uudistaja kahta vuotta pitempää. Alun jälkeen voi koettaa olla vain populääri tai omituinen. Me olemme olleet molempia vuorotellen."

1990-luvun lopussa yhtye yhtäkkiä pysähtyi. Kesällä 1999 se ilmoitti lopettavansa keikkailun kokonaan. "Pidimme pari vuotta keikkataukoa ja levytimme, mutta sitten tajusimme, ettei yhtye pysy kasassa, jos se ei keikkaile."

Vuonna 1985 perustettu ja ensimmäiset levynsä oululaiselle Bad Vugum -levymerkille vuosia myöhemmin tehnyt yhtye on ehtinyt myydä jo neljännesmiljoona levyä. Myös Yrjänän kirjat ovat myyneet parikymmentä tuhatta kappaletta.Musiikkia tuntemattomilla kielillä


Juhannus Himosfestivalin takahuonemökissä jatkuu. Yhtyeen kitaristi Janne Halmkrona vispaa kitarastaan The Smiths -yhtyeen Bigmouth Strikes Again -hittiä ja Yrjänä alkaa hyräillä Eppu Normaalin vähemmän tunnettua balladia Kuuvartalo Yöllä.

"Minä ja Janne pidämme molemmat paljon Eppujen Coctail Barista. Se on levy, jossa on paljon outoa yöpuolen puhetta. Sekin yhtye soitti silloin kielillä, joita se ei tiennyt edes omaavansa, mikä on kaikessa musiikissa tärkeää."

Vaikka CMX:n musiikki kompressoituu uudellakin levyllä rutinaiseksi jylyksi, on yhtyeen jäsenten tausta kaukana hardcorepunkista, johon yhtye sen uran alussa liitettiin.

Peter Gabrielin IV:n, Black Sabbathin Sabbath Bloody Sabbathin ja David Sylvianin Secrets of Beehiven maailmankaikkeuden parhaiksi levyiksi nostava Yrjänä tunnustaa, että hän on kiinnostunut enemmän musiikin herättämistä mielikuvista kuin musiikin tekniikasta.

"Musiikin ei aina tarvitse olla kirkasta ja selvää, mutta on hyvä, jos se herättää tunnelman ja kihertää mielikuvitusta", Yrjänä tiivistää.