Stubb lin­ja­pu­hees­saan: Teat­te­ri ja pis­te­voit­to­jen ke­rää­mi­nen saavat loppua

Kokoomuksen tuore puheenjohtaja Alexander Stubb piti linjapuheensa kokoomuksen puolueväelle Lahdessa.

Kokoomuksen tuoreen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan uuden hallituksen tärkein tehtävä on saattaa loppuun Jyrki Kataisen johdolla tehdyt päätökset.

"Näistä päätöksistä minä en tingi. En aio olla Suomen ensimmäinen pääministeri, jonka hallitus rikkoo nykymuotoisen kehyksen."

Hänen mukaansa tehdyissä säästöpaketissa täytyy pysyä.

"On meiltä moraalitonta siirtää lasku lapsillemme."

Stubb piti linjapuheensa kokoomuksen puolueväelle Lahdessa sunnuntaina aamupäivällä. Puheessaan hän otti kantaa myös minihallitusneuvotteluihin ja uuden hallituksen kymmeneen kuukauteen.

Stubb aikoi aloittaa keskustelut hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa maanantaina. Hallitusneuvottelut käynnistyvät keskiviikkona.

"Näissä neuvotteluissa ei ole tarve Säätytalolla tapahtuvaan teatteriin", Stubb sanoi.

Hän sanoi jo lauantaina, että uusi hallitus saadaan kasaan ennen juhannusta. Hallituspuolueita hiertävät kysymykset käydään läpi ensi viikolla.

Liikaa valittamista ja mollaamista

Stubb on huolissaan Suomen kyvystä tehdä päätöksiä. Hänen mukaansa politiikka keskittyy nyt liikaa valittamiseen ja muiden mollaamiseen.

"Haluan tuoda uuden positiivisen tavan tehdä politiikkaa."

Stubbin mukaan politiikan on oltava keino rakentaa yhteiskuntaa rakentavasti – ei muita haukkumalla.

"Pistevoittojen kerääminen saa nyt loppua. Sama koskee etujen jakamista ja politiikan tekemistä kumppanien kustannuksella."

Stubb aikoo muuttaa myös hallituksen toimintatapoja. Hänen mielestään päätösten pitää syntyä päiväsaikaan, ei yöllä silmät ristissä.

Oppivelvollisuus keräsi aplodit

Stubb otti kantaa myös ajankohtaisiin kysymyksiin, kuten sote-uudistukseen. Tuoreen puheenjohtajan mukaan uutta hallintoa ja  byrokratiaa ei pidä rakentaa turhan takia.

Stubb keräsi kovat aplodit, kun hän sanoi, että oppivelvollisuuden pidentäminen pitää arvioida uudelleen.

Ensi syksyn budjettiriihtä hän kommentoi niin, että rakennepoliittista ohjelmaa pitää täydentää. Hän piti tärkeänä sitä, että esimerkiksi rakenteellisen työttömyyden poistaminen ja työurien pidentäminen otetaan huomioon.

Stubb kuvailee itseään maltilliseksi liberaaliksi arvoiltaan, mutta elämäntavoiltaan konservatiiksi.

"Talonpätkä Espoosta. Vaimo, okei se on ulkomaalainen. Taisi olla niin villi nuoruus, ettei kukaan suomalainen nainen. Siis vaimo ja kaksi lasta ja huom pieni maasturi", Stubb nauratti kokoomuslaisia.

Lue henkilökuva kokoomuksen uudesta puheenjohtajasta Alexander Stubbista.