Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Stubb hiiltyi ro­ma­ni­pu­heis­ta

Eurooppaministeri Alexander Stubb (kok.) hiiltyi torstaina eduskunnassa tapaan, jolla eduskunnassa vaadittiin Romaniasta tulleiden romanikerjäläisten siivoamista pois Suomen kaduilta.

Eurooppaministeri Alexander Stubb (kok.) hiiltyi torstaina eduskunnassa tapaan, jolla eduskunnassa vaadittiin Romaniasta tulleiden romanikerjäläisten siivoamista pois Suomen kaduilta.

– Olemme nyt niillä rajoilla, jossa yhtä kansakuntaa yritetään leimata. Tämän tyyppistä keskustelua ei tässä salissa pidä käydä, Stubb sanoi eduskunnan kyselytunnilla.

Stubb osoitti moitteensa erityisesti perussuomalaisten Jussi Halla-aholle, joka oli tivannut hallitukselta tiukempaa otetta asiaan.

Halla-aho perusteli vaatimustaan sillä, että kerjäämiseen liittyy ihmiskaupan ja järjestäytyneen rikollisuuden piirteitä. Halla-ahon mukaan poliisi epäilee romanialaisia vuosittain kahdesta ja puolesta tuhannesta rikoksesta.

– Romanikerjäläisillä on huomattava kielteinen vaikutus viihtyisyyteen, turvallisuuteen ja poliisin työhön, hän jatkoi.

Stubbin moitteet nostattivat äänekkäitä vastalauseita salissa.

– Missään nimessä ei pidä lähteä kriminalisoimaan tällaista toimintaa, vaan puuttua sen syihin, Stubb vetosi.

”Ei auta kerjäläisiä”

Halla-aho vastasi, ettei romaniväestön asemaa helpota se, että Suomi sallii järjestäytyneen rikollisuuden omalla maaperällään.
Ben Zyskowicz (kok.) oli samoilla linjoilla ja hänkin ihmetteli, miksi hallitus ei esitä kerjäämisen kieltämistä lailla.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) vetosi siihen, että häiritsevään kerjäämiseen voidaan jo nytkin puuttua. Hän oli kuitenkin valmis selvittämään, voitaisiinko kerjäämisen organisointi kieltää.

”Raavaat miehet komentelevat”

Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) kauhisteli, miten kerjäläiset ovat suurelta osin varsin iäkkäitä naisia, joita ”raavaat romanialaismiehet” komentelevat.

Räsänen myönsi, että kerjäämisen organisointi sisältää ihmisarvoa alentavia piirteitä.

Maria Tolppanen (ps.) hämmästytti puoluetovereitaan kysymällä, eikö kerjäläisten mukana oleville lapsille pitäisi järjestää lukemisen ja kirjoittamisen opetusta, jos kerjäläisten tulo Suomeen hyväksytään.

Hämmästynyt oli myös opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.).

– En ole ajatellut, että meidän pitäisi lähteä kouluttamaan Romaniasta tulleiden lapsia, hän sanoi.