Mainos

Start­ti­ra­ha auttaa yri­tyk­sen al­ku­tai­pa­leel­la

TE-toimisto voi myöntää starttirahaa yrittäjäksi ryhtyvälle henkilöasiakkaalle toimeentulon takaamiseksi. TE-toimiston starttiraha-asiantuntijoihin kannattaa olla yhteydessä jo suunnitellessa yritystoiminnan aloittamista, sillä starttirahaa tulee hakea ennen toiminnan aloittamista.

TE-toimiston starttiraha-asiantuntijat auttavat yrittäjiä starttirahan hakemiseen liittyvissä asioissa. ”Neuvontaa voidaan antaa puhelimitse tai sähköpostitse”, startti­raha-asiantuntija Henri Paalanne kertoo.
TE-toimiston starttiraha-asiantuntijat auttavat yrittäjiä starttirahan hakemiseen liittyvissä asioissa. ”Neuvontaa voidaan antaa puhelimitse tai sähköpostitse”, startti­raha-asiantuntija Henri Paalanne kertoo.

”Starttirahan tarkoituksena on edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Sitä voivat hakea työttömät työnhakijat, työssäkäyvät, ja sivutoimisen yrityksensä päätoimiseksi laajentavat henkilöt”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston starttiraha-asiantuntija Henri Paalanne.

Starttirahan tarkoituksena on taata yrittäjän toimeentulo enintään 12 kuukauden ajaksi.

”Ensimmäisen starttirahan saa kuudeksi kuukaudeksi ja sen jälkeen voi saada toisen jakson. Jatkohakemus tulee tehdä TE-toimistolle ennen ensimmäisen jakson päättymistä. On sellaisiakin tapauksia, joissa yritys on alkanut menestymään niin hyvin ettei toista jaksoa enää tarvita. Useimmiten starttirahaa myönnetään kuitenkin vuodeksi”, kertoo Paalanne.

Starttirahaa maksetaan viideltä päivältä viikossa ja se on työttömän peruspäivärahan suuruinen eli 33,78 euroa. Tuki on veronalainen.

Toimeentulon tueksi

Starttirahan saantiin vaikuttaa se, alkaako hakija päätoimiseksi yrittäjäksi ja onko hänellä riittävät valmiudet luotsata suunnittelemaansa yritystoimintaa. Lisäksi hakemisprosessissa arvioidaan hakijan mahdollisuudet saada yrityksensä kannattavaksi pitkällä tähtäimellä.

”Starttirahan saantiin vaikuttaa myös se, miten tarpeellinen se tulee olemaan toimeentulon kannalta. Raha ei ole tarkoitettu yrityksen toimintaan, vaan aloittavan yrittäjän henkilökohtaisiin menoihin, kuten esimerkiksi asumiseen ja ruokakuluihin”, täydentää Paalanne.

Starttiraha myönnetään ennen kuin yritys on perustettu. Starttirahahakemuksessa pitää olla liiketoimintasuunnitelma sekä taloussuunnitelma, josta käy ilmi tulevan yrityksen arvioidut tulot ja menot parin ensimmäisen vuoden ajalta.

Asiantuntijat neuvovat

Starttirahan hakemiseen asiakas saa tarvittaessa neuvoja TE-toimiston starttiraha-asiantuntijoilta. Neuvontaa annetaan puhelimitse, sähköpostitse tai kasvokkain. Usein yrittäjä ohjataan myös hyödyntämään paikallisten yrityspalveluiden neuvontapalveluja suunnitelmien ja laskelmien teossa.

Yrittäjää voidaan myös ohjata koulutukseen, joita TE-toimisto järjestää säännöllisin väliajoin.

”Lyhyitä koulutuksia voi käydä myös yritystoiminnan pyörittämisen ohessa, mikäli tarve vaatii. TE-toimiston järjestämiä koulutuksia kannattaa hyödyntää”, Paalanne suosittelee.

Tänä vuonna starttirahaa on myönnetty ICT- ja teollisuusalojen uusille yrityksille eniten. Palvelu- ja talousalan yritykset saivat myös osan starttirahoituksesta sekä hyvinvointialan yrittäjät. Suuri osa heistä on yksinyrittäjiä, ja noin puolet tuen saaneista on uusia oululaisia yrittäjiä.”

Starttiraha
  • Henkilökohtaisen neuvonta-ajan TE-toimisto starttiraha-asiantuntijalle voi varata yhteydenotolla Oma asiointi –verkkopalvelussa tai soittamalla starttiraha-asiantuntijoille p. 0295056637 ja p. 0295056570 
  • Vuonna 2020 starttirahaa sai Pohjois-Pohjanmaalla noin 500 yrittäjää. 
  • TE-toimisto tarjoaa yritystoiminnan aloittamista suunnitteleville myös Suunnitteletko yrittäjyyttä? -webinaareja