Työelämä: Ou­lu­lai­nen Simo Ke­kä­läi­nen tapasi kiin­nos­ta­van eng­lan­ti­lai­sen ja hieroo nyt kaup­po­ja Va­lio­lii­ga­seu­ran kanssa

Liikenne: Hurjaa yli­no­peut­ta ajanut au­toi­li­ja jäi kiinni Kuu­sa­mon­tiel­lä Oulussa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Sri Lankan ve­ris­ten iskujen pääe­päil­lyn isä ja veljet kuo­li­vat per­jan­tain tu­li­tais­te­lus­sa

Sri Lankan turvallisuusjoukot jatkoivat epäiltyjen jäljittämistä. Yli sata on pidätetty.

Ihmiset kokoontuivat sunnuntaina, viikko iskujen jälkeen rukoilemaan Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa kirkon edustalle.
Ihmiset kokoontuivat sunnuntaina, viikko iskujen jälkeen rukoilemaan Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa kirkon edustalle.
Kuva: STR

Sri Lankan turvallisuusjoukot jatkoivat epäiltyjen jäljittämistä. Yli sata on pidätetty.

Sri Lankan turvallisuusjoukot tekivät sunnuntaina maa itäosassa Kattankudyssa etsintöjä tiloihin, joista epäillään johdetun islamistisen äärijärjestö National Thoweed Jamathin (NTJ) toimintaa. Reutersin toimittajan mukaan poliisi pidätti yhden henkilön, mutta poliisi ei vahvistanut tietoa.

Maan viranomaiset epäilevät järjestön olevan viikon takaisten itsemurhapommittajien iskujen takana. Kirkkoihin ja hotelleihin tehdyissä iskuissa kuoli ainakin 253 ja haavoittui yli 500 ihmistä.

Järjestön toiminta kiellettiin maassa lauantaina poikkeustilan perusteella.

Viranomaiset pitävät iskujen pääepäiltynä ryhmän perustajaa ja sen johtajaa Zahran Hashimia, jonka uskotaan olleen yksi yhdeksästä itsemurhapommittajasta.

Hashimin isä ja kaksi veljeä kuolivat perjantaina tulitaistelussa, joka alkoi, kun turvallisuusjoukot piirittivät Sainthamaruthussa rakennuksen, jossa uskottiin olevan epäiltyjä islamistitaistelijoita.

Poliisi ja itsemurhapommittajien sukulaiset vahvistivat henkilöllisyydet Reutersille.

Saarnasi jihadista

Sosiaalisessa mediassa kiersi video, jolla esiintyivät Hashimin veljet Zainee Hashim ja Rilwan Hashim sekä heidän isänsä Mohamed Hashim. He olivat 15 ihmisen joukossa, jotka kuolivat perjantain taistelussa.

– Tuhoamme ei-uskovaiset suojellaksemme tätä maata ja siksi meidän täytyy käydä jihadia (pyhää sotaa), Rilwan Hashim saarnaa videolla veli ja isä rinnallaan.

Lapset itkevät videon taustalla, jonka kuvauspäivä ei ole tiedossa. Videolla esiintyvät miehet keskustelevat marttyyrikuolemasta.

Perjantain taistelussa kolme itsemurhapommittajaa laukaisi räjähteet, kum ampuminen oli alkanut. Uhrien joukossa oli kuusi lasta ja kolme naista.

Messut peruttiin

Colombon arkkipiispa Malcolm Ranjith kehotti kirkkoja perumaan sunnuntain messut turvallisuusuhkan takia. Ranjith piti kotikappelistaan televisioidun puheen, johon osallistuivat maan presidentti Maithripala Sirisena ja pääministeri Ranil Wickremesinghe.

Arkkipiispa sanoi aiemmin tällä viikolla, että oli nähnyt turvallisuusdokumentteja, jotka varoittivat kirkkoiskuista.

– Jumalan nimessä ei voi tappaa ketään. Tapahtunut on suuri tragedia, hän sanoi.

Sri Lanka on ollut poikkeustilassa viikko sitten sunnuntaina tapahtuneista itsemurhapommittajien iskuista asti. Lähes 10 000 sotilasta jäljittää epäiltyjä islamistiterroristeja ympäri saarivaltiota.

Viranomaiset ovat pidättäneet viikon aikana yli sata ihmistä. Heidän joukossaan on Syyrian ja Egyptin kansalaisia.

Viranomaiset epäilevät, että mahdollisia itsemurhapommittajia on yhä vapaana. National Thoweed Jamath järjestön lisäksi poliisi jäljittää toisen srilankalaisen äärijärjestön, Jammiyathul Millathu Ibrahimin jäseniä. Äärijärjestö Islamilainen valtio on ilmoittanut olevansa vastuussa iskuista.