"Sotkun munk­ke­ja" myynyt yrit­tä­jä Vesa Mus­ta­kan­gas: "Ta­voit­tee­na oli myydä puh­das­ta lä­hi­ruo­kaa" – Sa­vi­laak­son leipomo lopetti munk­kien toi­mi­tuk­sen

Vesa Mustakangas ei aio enää jatkaa munkkien myyntiä Oulussa. Savilaakson Leipomolle hänen toimintansa valkeni kokonaisuudessaan vasta tiistaina.

-
Kuva: Matti Räty

Oululainen yrittäjä Vesa Mustakangas on myynyt kauppatorilla leivonnaisia Patentti- ja rekisterihallitukseen rekisteröidyn Sotkun munkit -aputoiminimen alla. Tapauksesta nousi kohu viime tiistaina, kun Oulun Sotilaskotiyhdistys kertoi Kalevan haastattelussa pitävänsä yrittäjän toimintaa moraalittomana.

Mustakankaan mukaan nimen käyttämiseen ei ollut sen kummempaa perustetta. 

– Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa. Ajatuksena oli testata toimintaa aluksi Oulun alueella. Toistaiseksi toiminta on kuitenkin lopetettu ja kaikki kolme työntekijää irtisanottu. Jos toiminta olisi kehittynyt pidemmälle, meillä olisi ollut puolen vuoden päästä todennäköisesti noin 10–20 työntekijää, mutta nyt on menetetty nekin arvokkaat työpaikat.  

Lue myös: Yrittäjä myy "sotkun munkkeja", joita ei ole leivottu missään sotilaskodissa – Sotilaskotiyhdistys pitää toimintaa moraalittomana

Tulevaisuudensuunnitelmistaan Mustakangas ei ole vielä varma. Hän hämmästelee asiasta syntynyttä kohua. 

– Ihme, että tällainen lumipallo tästä lähti pyörimään. 

Leipomoyrittäjä on kärsinyt kohusta

Liminkalainen Savilaakson Leipomo myi Mustakankaalle tuotteitaan eli munkkeja. Tapauksesta syntynyt mediakohu on tukkinut Savilaakson Leipomon omistaja Veli-Matti Jaakolan sähköpostin, vaikka Savilaakson leipomo oli ilmeisesti vain yksi Mustakankaalle munkkeja myyneistä leipomoista.  

– Kaikki negatiivinen julkisuus on kohdistunut meihin. Vielä se ei onneksi ole näkynyt myynnissä. 

Jaakolan mukaan Savilaakson Leipomo kohteli Mustakangasta samoin, kuten ketä tahansa muuta asiakasta eli "mahdollisimman hyvin".   

– Tämä asia kokonaisuudessaan tuli minulle ilmi ensimmäisen kerran vasta silloin, kun luin siitä tiistain Kalevasta. Sen jälkeen katkaisimme yhteistyön Mustakankaan kanssa, ja asiakassuhde päätettiin. Hänen toimintansa ei sovi yrityksemme moraaliin. Tämä on Savilaakson historiassa ensimmäinen kerta, kun joudumme sanomaan asiakkaalle ei. 

Käärmeissään ovat myös pohjoiset maanpuolustusliitot

Pohjois-Pohjanmaan Reserviupseeripiiri ry, Raahen Reserviupseerit ry, Pohjois-Pohjanmaan Reserviläispiiri ry, Pohjois-Suomen Kiltapiiri ry, Oulun Reserviupseerikerho ry, Oulun Reserviläiset ry ja Vihannin Reserviläiset ry julkaisivat perjantaina yhteiskannanoton, jonka mukaan Mustakankaan toiminta on "paheksuttavaa ja moraalitonta". 

Kannanoton mukaan Mustakangas käytti myynnissään "häpeilemättä hyväksi yli sata vuotta toimineen järjestön tunnetuimman tuotteen nimeä" ja johti siten ostajia harhaan. Kannanotossa linjataan, että "Sotkun ja Soden munkit tarkoittavat yksiselitteisesti sotilaskotiyhdistysten varuskunnissa, maastoharjoituksissa ja yleisötapahtumissa myymiä tuotteita."

Maanpuolustusliitot haluavat kuluttajien muistavan, että "aidolla sotilaskodin munkilla on sen erinomaisen makunautinnon lisäksi paljon syvällisempikin merkitys."

Juttua muokattu klo 15:13: lisätty Mustakankaan kommentti työntekijöistä.