Mielipiteet

Lukijalta

Re­ser­vi­lii­tot: Sotkun munkki on enemmän kuin pelkkä makupala

Mielipiteet 19.7.2019 14:21 | Päivitetty 19.7.2019 14:24
Sampo Puoskari, Kari Paakkola, Jari Maljanen, Hannu Aurinko, Timo Ronkainen, Pasi Parkkila

Jokainen varusmiespalveluksen suorittanut tietää, mikä merkitys sotilaskodeilla ja sotilaskotitoiminnalla on palvelusajan menestyksekkääseen suorittamiseen. Sotilaskotityö on pitkälti vapaaehtoistoimintaa, ja yksi sen perustehtäviä on maanpuolustushengen ja -valmiuden edistäminen.

Sotilaskotiyhdistykset tekevät hyväntekeväisyyttä, ja tuottoja, joita saadaan esimerkiksi kuuluisien munkkien myynnillä, käytetään varusmiesten viihtyvyyden parantamiseen varuskunnissa ja heidän palkitsemiseensa. Näkyvinä ja aina tervetulleina toimijoina sotilaskotisisaret ja -veljet ovat samassa rintamassa muiden vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen kanssa.

Kysyi keneltä tahansa, Sotkun ja Soden munkit tarkoittavat yksiselitteisesti sotilaskotiyhdistysten varuskunnissa, maastoharjoituksissa ja yleisötapahtumissa myymiä tuotteita. Siksi on käsittämätöntä, ettei Sotilaskotiliitto ole saanut rekisteröidä oman tuotteensa nimeä, mutta täysin ulkopuolinen yksityinen yrittäjä on tässä onnistunut. Tämä lienee mahdollista vain Suomessa.

"Kysyi keneltä tahansa, Sotkun ja Soden munkit tarkoittavat yksiselitteisesti sotilaskotiyhdistysten varuskunnissa, maastoharjoituksissa ja yleisötapahtumissa myymiä tuotteita."

Allekirjoittaneiden vapaaehtoisten maapuolustusjärjestöjen mielestä hyvämaineisen, luotettavan ja asevelvollisia, reserviläisiä, Puolustusvoimien ja Rajavartioston kantahenkilökuntaa pyyteettömästi palvelevan sisarjärjestön maineella ja tuotteella ratsastaminen on paheksuttavaa ja moraalitonta. Asiaa ei mitenkään lievennä se, että myyntiä tehtäisiin eri aikaan ja eri paikassa. Myynnissä käytetään häpeilemättä hyväksi yli sata vuotta toimineen järjestön tunnetuimman tuotteen nimeä ja siten johdetaan ostajia harhaan.

Haluamme kuluttajien muistavan, että aidolla sotilaskodin munkilla on sen erinomaisen makunautinnon lisäksi paljon syvällisempikin merkitys.

Sampo Puoskari

Pohjois-Pohjanmaan Reserviupseeripiiri ry

Raahen Reserviupseerit ry

Kari Paakkola

Pohjois-Pohjanmaan Reserviläispiiri ry

Jari Maljanen

Pohjois-Suomen Kiltapiiri ry

Hannu Aurinko

Oulun Reserviupseerikerho ry

Timo Ronkainen

Oulun Reserviläiset ry

Pasi Parkkila

Vihannin Reserviläiset ry

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tässä on tainnut käydä käpy jo sivutoiminimeä haettaessa. Suurelle osalle armeijan käyneistä, kuten myös itselleni, sotkun, soden... munkin merkitys on suuri. Lakki riisuttiin päästä ja tervehdittiin Sotilaskodin henkilöstöä. Oma ilonsa oli tiskillä munkki lautasella vaihtaa muutama sana sotilas"kodin" henkilökunnan kanssa. ISO peukku heille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ryöstäytynyt hieman lapasesta koko juttu. Googlettamalla löytyy sotkun munkkitaikinan ohjeita vaikka kuinka. Tämä on vaan yrittäjän arkipäivää Suomessa että kateus vie tuhkatkin pesästä. Ja luulisi noilla reserviläisjärjestöilläkin muuta puuhaa kuin miettiä munkkien nimiä. Aikuiset ihmiset on kuin pennut hiekkalaatikolla että kenen leluilla saa leikkiä. Tällä ei taida olla maanpuolustuksen kannalta kovin sanottavaa merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on menny herneet neniin, joskin on täysin linjassa allekirjoittajien edustamien tahojen mustavalkoisen maailmankuvan kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paistetaankos sotilaskodeissa enää itse munkkeja lainkaan? Jos ei, ei niille voi vaatia mitään nimisuojaa. Sotku on siinä tapauksessa vain munkkien myyntipiste ihan niinkuin ruokatavarakaupatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1/88 käyty varusmiespalvelus Kainuun prikaatissa, eikä sen jälkeen ole ollut sotkun munkkeja ikävä. Silloin tuli syötyä viinereitä ja munkkeja riittävästi. Ei ole tullut nostalgianälkää armeijasta, eikä munkeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä kannattaisi muuten kysyä vastausta myös PRH:lta, joka on tehnyt päätökset sekä Sotilaskotiliiton että Siruto Oy:n hakemuksiin. Mikähän mahtaa olla peruste erilaisiin päätöksiin samasta aiheesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdistys ei ole yritys. Täysin lähti laukalle tämäkin juttu. Yrittäjä tienaa ja työllistää. Sotilaskoti ei menetä mitään, koska heillä myynti on yksinoikeudella varuskunnissa. Jos nimeksi olisikin hakenut Sotku Munkki, niin olisi voinut perustella nimen sillä kun sokeri sotkee rinnuksen syödessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin.
Kaikki kyllä tasan tarkkaan tietää mitä sotkun munkit ovat ja niiden maine on kyllä ihan koko kansan ansiota. Ja jos joku veronsa maksava yrittäjä yrittää tällä elantoaan tienata niin sen kun vain, toivottavasti jatkossa joku muukin.
Itseasiassa en olisi uskonut, että reserviläisyhdistyksistä olisi tälläistä mielensäpahoittajien valitusvirttä irronnut mutta väärässä olin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tod.näk. sotilaskotiyhdistys ei ole osannut hakea oikeanlaista rekisterimerkintää. Jonkin yhdistyksistä olisi pitänyt hakea "sotkun munkki" kaupparekisteriin aputoiminimeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläissäni en ole sotkussa käynyt, mutta viimeiset kymmenen vuotta olen sotkun munkkeja tehnyt kotio ja omiin tapahtumiin yhdellä netistä Sotkun munkit -nimellä löytyvällä ohjeella. Ohjeita on lähes kaikilla leivontasivustoilla. Uskomaton haloo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä onkin ongelmana se, että kyseinen yrittäjä on pyrkinyt hyötymään taloudellisesti uskottelemalla, että myynnissä on sotkun munkkeja. Niitä munkkeja, joita sotilaskotiyhdistykset leipovat vapaaehtoisvoimin ilman palkkaa. Jos olis halunnut myydä munkkeja hyvällä tarkoituksella niin kuin väittää, olisi nimennyt ne vaikkapa Vesan munkeiksi. Mutta nyt jostain kumman syystä päätyi sotkun munkkiin, suurelle osalle tuttuun tuotteeseen. Hups!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ilmoitat asian totena niin varmaan olet keskustellut aiheesta yrittäjän kanssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image