Karhunpeijaiset: Sha­maa­ni­viu­lis­ti he­rät­te­lee karhua

Kolumni: "Mie­les­tä­ni ty­pe­rin­tä, mitä toi­mit­ta­ja voi tehdä on kir­joit­taa it­ses­tään"

Sot­ka­mon Hii­den­por­tis­sa tehdään kä­vi­jä­tut­ki­mus­ta – en­si­ker­ta­lai­set liik­keel­lä kan­sal­lis­puis­tos­sa

Metsähallitus tekee kesän aikana kävijätutkimuksen Hiidenportin kansallispuistossa Sotkamossa.

Hiidenportin kansallispuisto sijaitsee Sotkamossa, kuvassa Rotkolampi.
Hiidenportin kansallispuisto sijaitsee Sotkamossa, kuvassa Rotkolampi.
Kuva: Harri Tarvainen

Metsähallitus tekee kesän aikana kävijätutkimuksen Hiidenportin kansallispuistossa Sotkamossa. Retkeilijät pääsevät kertomaan kokemuksiaan puiston hoidosta ja kehittämistarpeista. Samalla selvitetään kansallispuiston vaikutusta aluetalouteen.

Tietoja kerätään haastatteluiden avulla syyskuun loppuun asti.

Aineistoa on kerätty vasta kuukauden ajan, mutta joitain huomioita siitä pystyy jo tekemään. Kävijöissä on ollut todella paljon Hiidenportin ensikertalaisia.

– Koronalla on varmasti vaikutusta siihen, että erityisesti nuoret ovat löytäneet retkeilyn pariin. Kävijöiden keski-ikä on todennäköisesti alhaisempi kuin edellisessä tutkimuksessa, arvioi Metsähallituksen Luontopalvelujen työntekijä Manne Martikainen tiedotteessa.

Hän toivoo, että Hiidenportti ja lähistöllä oleva Tiilikkajärvi nostaisivat suosiotaan retkeilijöiden keskuudessa.

Kävijätutkimuksen tulokset julkaistaan myöhemmin syksyllä.

Kävijätutkimuksia tehdään säännöllisesti

Kävijätutkimuksia tehdään säännöllisesti eri retkeilykohteissa. Tutkimuksessa selvitetään kävijöiden mielipiteitä palveluiden rakenteista, kuten reiteistä ja taukopaikoista.

Kehitysideat, kehut ja moitteet ovat tärkeää tietoa, kun suunnitellaan puiston tulevaisuutta. Samalla kartoitetaan retkeilijöiden ikärakennetta, suosituimpia käyntikohteita ja alueella vietettyä aikaa sekä rahankäyttöä.