Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­säai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

So­ti­laal­li­nen jän­ni­tys saattaa kasvaa poh­joi­ses­sa – luon­non­va­rat ja uudet kul­ku­rei­tit hou­kut­ta­vat ark­ti­sel­la alueel­la

Pohjoiset alueet ovat nousseet kovan kansainvälisen kiinnostuksen kohteeksi. Alueella on luonnonvaroja ja kulkureittejä, mutta myös asevoimaa. Puolustusvoimat pitää jännityksen kasvamista mahdollisena.

Puolustusvoimat julkaisi ensimmäisen julkisen katsauksen sotilastiedustelusta muutama viikko sitten. Pohjoisen Suomen kannalta huomio kiinnittyy arktisen alueen turvallisuustilanteen muutokseen. Katsauksen mukaan sotilaallinen jännitys pohjoisilla lähialueilla voi kasvaa, kun valtiot pyrkivät turvaamaan taloudelliset etunsa.

Arktisella alueella on runsaasti luonnonvaroja. Mitkä maat havittelevat alueen rikkauksia, pääesikunnan tiedustelupäällikkö, kontra-amiraali Juha Vauhkonen?

– Valtaosa arktisen alueen todennetuista luonnonvaroista sijaitsee valtioiden kiistattomilla alueilla, joten niiden hallinta ja omistajuus on siltä osin selkeää. Luonnonvarojen hyödyntämiseen rajojen yli liittyy kuitenkin myös mielenkiintoa, mistä kertoo esimerkiksi kasvava kiinnostus Grönlantiin. Siihen liittyi Yhdysvaltojen edellisen presidentin Donald Trumpin idea ostaa koko saari.

Pohjoinen on nyt rauhallinen alue. Millaisia jännitteitä voi tulevina vuosikymmeninä muodostua?

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.