So­tai­sat kyltit Hiuk­ka­vaa­ran maas­tos­sa ih­me­tyt­tä­vät – alue yhä puo­lus­tus­voi­mien hal­lin­nas­sa

Oulun Hiukkavaaran maastossa on kymmenittäin vanhoja puolustusvoimien kylttejä, joissa varoitellaan muun muassa räjähtämättömistä kranaateista.

Hiukkavaaran kylttejä uusitaan, niitä ei poisteta kokonaan.
Hiukkavaaran kylttejä uusitaan, niitä ei poisteta kokonaan.

Oulun Hiukkavaaran maastossa on kymmenittäin vanhoja puolustusvoimien kylttejä, joissa varoitellaan muun muassa räjähtämättömistä kranaateista. Kyltit ovat herättäneet kummastusta muun muassa maastopyöräilijöiden keskuudessa.

Monet ovat miettineet, milloin puolustusvoimat kerää vanhat kyltit pois maastosta.

– Hiukkavaarassa olevat kyltit ovat edelleen voimassa ja niiden uusiminen on suunnitteilla, kertoo Kainuun prikaatin tiedottaja Satu Hujanen.

Kainuun prikaati hallinnoi Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitusalueen turvallisuutta ja ohjeiden mukaista käyttöä.

Vaikka Oulu ei ole enää varuskuntakaupunki, Hiukkavaaran alue on edelleen puolustusvoimien hallinnassa.

– Vaarallinen alue on merkitty ja raivattu maastoon. Lisäksi rajalle on asetettu varoitustauluja ja puihin on maalattu sinivalkoiset viivat. Alueelle johtavien teiden alkuun tai varteen on asetettu kiinteät varotaulut, toteaa Hujanen.

Puolustusvoimien taisteluammuntojen ja räjäytysharjoitusten yhteydessä kaikki viisi puolustusvoimien vartiopaikkaa miehitetään ja alueella liikennöidään vain ammunnan tai räjäytyksen johtajan luvalla.

"Kaikkien alueella liikkuvien on tarvittaessa kyettävä todistamaan henkilöllisyytensä sekä oikeutensa ampua radalla."
Satu Hujanen, Kainuun prikaati

– Kaikkien alueella liikkuvien on tarvittaessa kyettävä todistamaan henkilöllisyytensä sekä oikeutensa ampua radalla. Ampuma- ja harjoitusalueella on tallentava kameravalvonta, Satu Hujanen selventää.

Puolustusvoimien lisäksi ampumaratoja käyttää poliisi, siviiliseurat ja ampujat, joilla on alueen käyttöoikeus. Ampumaradoilla voi ampua arkisin kello 8-20, lauantaisin 10-18 ja sunnuntaisin 12-18.

Sallittujen käyttöaikojen ulkopuolella ampumarata-alueelle johtavien teiden portit pidetään lukittuina.

Hiukkavaarassa toimii yhä puolustusvoimien Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimisto, joka palvelee kahden maakunnan asevelvollisia, sekä kutsunnanalaisia että reserviläisiä.