Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Luitko jo tämän: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

So­siaa­li- ja ter­veys­jär­jes­töt ovat he­reil­lä

Kiitos, Niilo Keränen, että tartuit tähän tärkeään aiheeseen. Suomalainen sosiaali- ja terveysturvahan pohjautuu suuresti juuri järjestöjen tekemään kehittämistyöhön.

Niilo Keränen tarttui (Kaleva 24.11./Vieras) meille järjestöille hyvin akuuttiin asiaan – tulossa olevaan soteen ja palveluntuotannon mahdolliseen keskittymiseen suurille kansainvälisille toimijoille. Samaan suuntaan kirjoitti myös Timo Heikkilä (Lukijalta 24.11.) liittyen Meri-Lapin ulkoistamispäätökseen.

Aivan kylmäsi, kun Keränen epäili järjestöjen odottavan tumput suorina, tippuuko meille joitakin murusia tässä uudistuksessa. Ei todellakaan odoteta.

Niilo Keränen mainitsi valtaosan järjestöistä toimivan vapaaehtoisvoimin – en kuitenkaan ole 30 vuotisen järjestöurani aikana tavannut yhtäkään sosiaali- ja terveysalan järjestöä, jolla ei olisi ainakin kattojärjestössään ammatillisesti toimivia henkilöitä. Suuren vapaaehtoistoiminnan pyörittäminen on aina ammattilaistoimintaa. Vapaaehtoistoiminta ei ole myytävää, se on aivan totta, mutta rahaa senkin takana täytyy olla.

Nuorten Ystävät ry on sosiaali- ja terveysalan järjestö, joka on yhtiöittänyt palveluntuotantonsa jo kymmenen vuotta sitten. Syynä ei ollut kaukana häämöttävä hankintalaki, kilpailutus ja sote-uudistus, vaan verottajan tulkinnat. Yhtiöittäminen on selkeyttänyt rajaa myytävän ja kilpailutettavan palveluntuotannon ja järjestölähtöisen toiminnan välillä.

"Suuren vapaaehtoistoiminnan pyörittäminen on aina ammattilaistoimintaa. Vapaaehtoistoiminta ei ole myytävää, se on aivan totta, mutta rahaa senkin takana täytyy olla."

En kuitenkaan näe syytä, miksi palveluita ei voisi tarjota myös kansalaisjärjestötoimijana – näinhän tehdään esimerkiksi sosiaalisen työllistämisen ja turvakotityön osalta.

Me järjestötoimijat teemme yhteistoiminnassa kattojärjestömme SOSTEn kanssa jatkuvaa vaikuttamistyötä sekä poliittisiin päättäjiin että johtaviin virkailijoihin. Paitsi palveluntuotannosta, olemme erittäin huolissamme myös kuntien avustamista, STEA-rahoitteisista ennaltaehkäisevistä toiminnoista kuten klubitaloista ja kriisikeskuksista. Löytyykö niille jatkossa rahoitusta?

Kiitos, Niilo Keränen, että tartuit tähän tärkeään aiheeseen. Suomalainen sosiaali- ja terveysturvahan pohjautuu suuresti juuri järjestöjen tekemään kehittämistyöhön. Jatketaan yhdessä kamppailua, kukaan meistä ei toivo elävän järjestökentän kuihtumista.

Arja Sutela

VTM, MBA

pääsihteeri, Nuorten Ystävät ry

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.