Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Sor­sas­tus­kau­si alkaa – uhan­alai­set­kin linnut ovat met­säs­tä­jien täh­täi­mis­sä: "Suo­jel­lun linnun am­pu­mi­ses­ta saa sak­ko­ran­gais­tuk­sen tai me­net­tää aseen val­tiol­le"

Sorsastuskausi käynnistyy tällä viikolla. Haulikon kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä uhanalaisen linnun ampumisesta voi seurata tuhansien eurojen korvaukset.

Sorsanpyynti alkaa tällä viikolla. Metsästäjät ovat erinomaisia tunnistamaan lintulajit, mutta toisinaan putoaa myös rauhoitettuja lintulajeja. Jotkut niistä voivat maksaa metsästäjälle maltaita.
Sorsanpyynti alkaa tällä viikolla. Metsästäjät ovat erinomaisia tunnistamaan lintulajit, mutta toisinaan putoaa myös rauhoitettuja lintulajeja. Jotkut niistä voivat maksaa metsästäjälle maltaita.
Kuva: VeePee

Kahvilassa kuultua: saatiin muutama hanhi, mutta yksi jäi ampumatta. Se oli jo jyvällä, mutta sitten tajusin, että taitaa olla rauhoitettu laji. Jätin ampumatta, mutta pari passipaikkaa myöhemmin kävi ihan hirveä pauke. Jollain oli sormi herkällä, sillä lintu saattoi olla kiljuhanhi. Jos jäi kiinni, kävi muuten kalliiksi!

Edellä mainittu keskustelu on totta, ja sekin on totta, että väärän linnun ampuminen johtaa seuraamuksiin. Suomen luonnonsuojelulaissa on määritelty linnuille hintalappu. Mitä uhanalaisempi lintu, sitä kalliimmaksi käy sen ampuminen. Kyseinen kiljuhanhi maksaa melkein 6 400 euroa.

– Jos menee suojellun linnun ampumaan, siitä saa sakkorangaistuksen tai menettää aseen valtiolle. Sakon lisäksi pitää korvata linnun luonnonsuojelullinen arvo, joka on määritelty lajikohtaisesti. Tämä pätee myös silloin, jos tahallisesti tuhoaa lintujen pesiä. Silloin yksi pesä maksaa kyseisen linnun arvon, kertoo suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi Birdlife Suomi ry:stä.

Uhanalaisen linnun ampumisesta tulee Birdlifelle ilmoituksia vuosittain ”jonkin verran”, mutta todennäköisesti niitä tapahtuu paljon enemmän kuin käy ilmi.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.