
Kahvilassa kuultua: saatiin muutama hanhi, mutta yksi jäi ampumatta. Se oli jo jyvällä, mutta sitten tajusin, että taitaa olla rauhoitettu laji. Jätin ampumatta, mutta pari passipaikkaa myöhemmin kävi ihan hirveä pauke. Jollain oli sormi herkällä, sillä lintu saattoi olla kiljuhanhi. Jos jäi kiinni, kävi muuten kalliiksi!
Edellä mainittu keskustelu on totta, ja sekin on totta, että väärän linnun ampuminen johtaa seuraamuksiin. Suomen luonnonsuojelulaissa on määritelty linnuille hintalappu. Mitä uhanalaisempi lintu, sitä kalliimmaksi käy sen ampuminen. Kyseinen kiljuhanhi maksaa melkein 6 400 euroa.
– Jos menee suojellun linnun ampumaan, siitä saa sakkorangaistuksen tai menettää aseen valtiolle. Sakon lisäksi pitää korvata linnun luonnonsuojelullinen arvo, joka on määritelty lajikohtaisesti. Tämä pätee myös silloin, jos tahallisesti tuhoaa lintujen pesiä. Silloin yksi pesä maksaa kyseisen linnun arvon, kertoo suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi Birdlife Suomi ry:stä.
Uhanalaisen linnun ampumisesta tulee Birdlifelle ilmoituksia vuosittain ”jonkin verran”, mutta todennäköisesti niitä tapahtuu paljon enemmän kuin käy ilmi.