Taivaan ilmiöt: Oulun tai­vaal­la nähtiin ai­nut­laa­tui­nen va­lo­il­miö – asian­tun­ti­ja kertoo, mistä oli kyse

Kolumni: Aika kultaa muistot – 1980-lu­kua on pidetty aikana, jolloin olot Suo­mes­sa olivat par­haim­mil­laan

Luitko jo tämän: Kaak­ku­riin ra­ken­tuu muun muassa Rusta ja Stadium Outlet

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

SOK:n uudeksi pää­joh­ta­jak­si va­lit­tiin Hannu Krook – uuden pää­joh­ta­jan taus­tal­la brän­di­osaa­mis­ta

SOK:n hallintoneuvosto on valinnut SOK:n uudeksi pääjohtajaksi Osuuskauppa Varuboden-Oslan toimitusjohtaja, kauppaneuvos Hannu Krookin. Hän aloittaa tehtävässään vuoden 2021 alussa.

Osuuskauppa Varuboden-Oslan toimitusjohtaja, kauppaneuvos Hannu Krook on SOK:n uusi pääjohtaja.
Osuuskauppa Varuboden-Oslan toimitusjohtaja, kauppaneuvos Hannu Krook on SOK:n uusi pääjohtaja.
Kuva: Nina Kaverinen

SOK:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Pikkaraisen mukaan Hannu Krook valikoitui prosessissa, jossa oli mukana vahvoja kandidaatteja niin S-ryhmän sisältä kuin suomalaisen elinkeinoelämän muilta sektoreiltakin.

– Loppusuoran ehdokkailla oli kullakin omat vahvuusalueensa. Hannu Krookin eduksi koitui hänen äärimmäisen monipuolinen kokemuksensa eri toimialojen johtotehtävissä S-ryhmän ulkopuolella ja myös kansainvälisissä tehtävissä. Hannu on johtanut hyvin erilaisia yrityksiä läpi vaihtelevien haasteiden huolehtien samalla henkilöstötyytyväisyydestä. Se on iso meriitti, Pikkarainen toteaa SOK:n tiedotteessa.

Uusi pääjohtaja Hannu Krook on syntynyt vuonna 1965. Hän on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Helsingin kauppakorkeakoulusta vuonna 1992 pääaineenaan kansainvälinen markkinointi.

Tiedotteen mukaan Krookin ehdoton valtti on monipuolinen johtajakokemus markkinoiden johtavien brändien parissa yhdistettynä vahvaan asiakasnäkemykseen.

Ennen toimitusjohtajuuttaan Varuboden-Oslassa Krook on työskennellyt toimitusjohtajana niin perheyritys Oy Otto Brandt Ab:ssa, globaalissa bränditalossa Cola Cola Juomat Oy:ssä kuin teleoperaattorimaailmassakin.

Haastavan johtamiskokemuksen tarjosi kriisiyhtiö Tiimarin luotsaaminen 2009-2011.

Krook näkee osuuskaupparyhmän valtiksi asiakkuuden ja omistamisen välisen yhteyden, jonka kilpailuedussa on edelleen kirkastettavaa. Ryhmän suurinta liiketoiminta-aluetta, marketkauppaa, Krook haluaa kehittää edelleen kasvun turvaten ja markkinaosuuksia vahvistaen.

– Data ja digitalisaatio ovat kaksi asiaa, joissa meillä on ryhmänä vielä paljon lunastamatonta potentiaalia. Tämä koskee kaikkia toimialoja ruokakaupoista hotelleihin. Aivan akuutisti katse pitää kääntää korona-ajan runteleman matkailu- ja ravitsemiskaupan toipumiseen, Hannu Krook luettelee tulevia työmaitaan.

Haku alkoi syksyllä

SOK:n pääjohtajan tehtävästä luopuvan, vuorineuvos Taavi Heikkilän seuraajan haku alkoi syksyllä. Heikkilä kertoi elokuun lopussa, että hän luopuu tehtävästään vuoden lopussa.

Heikkilä on työskennellyt S-ryhmän palveluksessa 33 vuotta, vuodesta 1987 alkaen. SOK:n pääjohtajana hän on ollut vuodesta 2014 alkaen. Aiemmin Heikkilä toimi muun muassa Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtajana, SOK:n kehitysjohtajana ja Intrade Partnersin toimitusjohtajana.

Heikkilän mukaan SOK:n pääjohtajan vaihtohetki on otollinen, kun koronavuoden jälkeen aletaan miettiä ryhmän seuraavia viiden vuoden linjauksia.

S-ryhmään kuuluu viisi liiketoiminta-alaa ja S-pankki. Ryhmä toimii marketkaupan, tavaratalo- ja erikoisliikekaupan, rautakaupan, liikennemyymälä- ja polttonestekaupan sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan alueilla. S-ryhmä on Suomen suurin ruokakauppias. Sen markkinaosuus päivittäistavarakaupassa on noin 46 prosenttia,