Sky News: Bar­ce­lo­nas­sa poliisi on ampunut ku­mi­luo­te­ja vä­ki­jouk­koon - Ka­ta­lo­nias­sa menossa it­se­näi­syys­ää­nes­tys

Espanjan mellakkapoliisi on tunkeutunut Katalonian Gironassa äänestyspaikalle, jolla Katalonian itsehallintoalueen johtajan on määrä äänestää.

Kataloniassa on määrä äänestää itsenäistymisestä tänään. Espanjan mellakkapoliisi on ollut estämässä äänestyksen toteutumista. Maan keskushallinnon mukaan äänestys on laiton.
Kataloniassa on määrä äänestää itsenäistymisestä tänään. Espanjan mellakkapoliisi on ollut estämässä äänestyksen toteutumista. Maan keskushallinnon mukaan äänestys on laiton.
Kuva: Alberto Estevez

Barcelonassa on puhjennut väkivaltaisuuksia ja poliisi on ampunut kumiluoteja väkijoukkoon, kertoo Sky News. Espanjaan kuuluvassa Kataloniassa äänestetään tänään itsenäisyydestä.

Aiemmin on kerrottu, että Espanjan mellakkapoliisi on tunkeutunut Katalonian Gironassa äänestyspaikalle, jolla Katalonian itsehallintoalueen johtajan on määrä äänestää. AFPTV-kanavan mukaan poliisin saapuminen paikalle johti käsirysyyn.

Espanjan poliisi on myös takavarikoinut äänestysuurnia ja -lipukkeita Barcelonassa, maan sisäministeriö kertoo Twitterissä.

Äänestys Katalonian itsenäistymisestä alkoi Suomen aikaa kello kymmenen. Espanjan keskushallinto pitää äänestystä laittomana. Keskushallinto on määrännyt Kataloniaan poliisivoimia estämään sen toimeenpano.

Barcelonassa ja Gironassa lukemattomat ihmiset tulivat äänestyspaikoille jo yön aikana, etteivät poliisit voisi sulkea niitä.

Zumballa koulujen sulkemisia vastaan

Barcelonassa tilannetta seuraava Janne Riitakorpi kertoi aamulla STT:lle, että äänestysmateriaaleja oli alkanut saapua äänestyspaikoille. Tampereen yliopistossa politiikantutkimusta opiskeleva Riitakorpi työskentelee tänä syksynä Katalonian julkisuusdiplomatiasta vastaavassa järjestössä Diplocatissa.

Riitakorpi kertoi tuolloin, että vaikka Espanjan poliisi tiedotti eilen sulkeneensa noin 1 300 itsenäisyysäänestyksen äänestyspaikkaa, ei tämä käytännössä tarkoittanut paikkojen fyysistä sulkemista esimerkiksi lukkoja vaihtamalla.

Kaikkiaan äänestyspaikkoja on hieman yli 2 300.

Useat Kataloniassa asuvat suomalaiset kertoivat aamulla sosiaalisessa mediassa, että äänestypaikkoina toimivissa kouluissa oli järjestetty perjantai-illasta lähtien ohjelmaa, kuten elokuvaesityksiä, yökoulua ja zumba-tunteja, jotta poliisit eivät voisi sulkea koulua.

Äänestyksen toteutumista on epäilty muun muassa siksi, että poliisin kerrottiin sulkeneen äänestyspaikkoja. Lisäksi poliisi on BBC:n mukaan ottanut haltuunsa Katalonian aluehallinnon tietoliikennekeskuksen.

Uutistoimisto Reuters uutisoi, että Espanjan hallituslähteiden mukaan poliisi päättäisi itse, kuinka toteuttaa käsky äänestyksen estämisestä. Katalonian poliisijohto on vaatinut poliiseja välttämään voiman käyttöä.

"Sovittelulle tarvetta"

Katalonian varajohtaja Oriol Junqueras on BBC:n mukaan sanonut, että vaadittavat vaaliuurnat äänestystä varten ovat saatavilla. Katalonian televisiokanavalle asiaa kommentoinut Junqueras sanoi myös uskovansa, että äänestyksestä tulee vilkas.

- Olemme ylittäneet monia esteitä. Ei ole mitään, minkä yläpuolelle emme voisi nousta. Jos emme puolusta oikeuksiamme, niin kuka sitten? hän sanoi.

Katalonian johto on viime päivinä vakuuttanut neuvotteluvalmiuttaan äänestyksen tuloksesta riippumatta. Katalonian alueen johtaja Carles Puigdemont toivoi "sovittelua" katalaanien ja Espanjan keskushallinnon välille. Hänen mukaansa sovittelulle on tarvetta, oli kansanäänestyksen tulos mikä tahansa.

Aluehallitus on toisaalta ilmoittanut antavansa itsenäistymisjulistuksen parin vuorokauden kuluessa äänestyksestä, jos kyllä-äänet voittavat.

Mielipidemittausten mukaan katalonialaisten mielipiteet jakautuvat itsenäistymisen suhteen, mutta sitovan kansanäänestyksen järjestämisellä asiasta on Kataloniassa vahva kannatus.

Kiista Katalonian kansanäänestyksestä on aiheuttanut yhden Espanjan pahimmista sisäpoliittisista kriiseistä sitten diktaattori Francisco Francon kuoleman vuonna 1975.

Espanjan suurimmissa kaupungeissa järjestettiin eilen suuria mielenosoituksia Espanjan yhtenäisyyden puolesta. Myös Katalonian suurimmassa kaupungissa Barcelonassa tuhannet ihmiset osoittivat mieltä yhtenäisyyden puolesta.