Skri­pa­lei­ta hoi­ta­nut lääkäri BBC:l­le: Emme us­ko­neet heidän sel­viy­ty­vän

Britanniassa hermomyrkkyiskun uhreiksi joutuneita ex-agentti Sergei Skripalia ja hänen tytärtään Julija Skripalia hoitanut lääkäri sanoo, ettei hoitotiimi aluksi uskonut Skripalien selviytyvän.

Venäläinen agentti ja hänen tyttärensä joutuivat hermomyrkkyiskun kohteeksi maaliskuussa.
Venäläinen agentti ja hänen tyttärensä joutuivat hermomyrkkyiskun kohteeksi maaliskuussa.
Kuva: NEIL HALL

Britanniassa hermomyrkkyiskun uhreiksi joutuneita ex-agentti Sergei Skripalia ja hänen tytärtään Julija Skripalia hoitanut lääkäri sanoo, ettei hoitotiimi aluksi uskonut Skripalien selviytyvän. Julkisuudessa nyt ensimmäistä kertaa esiintyvät hoitohenkilökunnan jäsenet kertovat BBC:n haastattelussa, että he aluksi luulivat Skripalien saaneen opioidimyrkytyksen.

Kun sairaalan henkilökunnalle selvisi, että kyseessä oli hermomyrkky, oltiin sairaalassa huolissaan siitä, että uhreja olisi vielä enemmän, BBC kertoo.

Skripalit myrkytettiin maaliskuun alussa. Heidät löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Salisburysta ja vietiin sairaalahoitoon. Myös heitä auttanut poliisi joutui sairaalaan.

Britannia on syyttänyt myrkytyksistä Venäjää, joka on kiistänyt syyllisyytensä. Brittitutkijoiden mukaan iskussa käytetty myrkky oli sotilastason Novitshok-hermomyrkkyä. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut Britannian tiedot hermomyrkystä.

Tapaus poiki diplomaattisen kriisin. Venäläisdiplomaatteja karkotettiin Yhdysvalloista sekä EU- ja Nato-maista, ja näiden maiden edustajia karkotettiin vastaavasti Venäjältä.

"Toipuminen ollut hidasta ja erittäin tuskallista"

Niin ikään BBC:n haastattelema Salisburyn sairaalan lääketieteellinen johtaja puolestaan sanoo, ettei hän osaa arvioida Skripalien pitkän aikavälin ennustetta. Sekä Sergei Skripal että Julija Skripal ovat päässeet pois sairaalasta.

Viime viikolla ensimmäistä kertaa suoraan medialle kommentoinut Julija Skripal sanoi, että myrkytyksestä toipuminen on ollut hidasta ja erittäin tuskallista. Hän kuitenkin myös sanoi uutistoimisto Reutersille toimittamassaan viestissä, että hän ja hänen isänsä olivat onnekkaita, kun he selviytyivät iskusta hengissä.

– Tulin Britanniaan 3. maaliskuuta tapaamaan isääni, kuten olen tehnyt ennenkin. Oltuani 20 päivää koomassa heräsin ja sain kuulla, että meidät molemmat oli myrkytetty.

Hän lisäksi sanoi viestissään haluavansa auttaa isäänsä toipumaan ja toivoo, että voi aikanaan palata kotimaahansa Venäjälle. Julija Skripal kertoi lisäksi ennen kaikkea haluavansa, että hänet ja hänen isänsä jätetään rauhaan.

Linkki juttuun