SK: Ve­ro­hal­lin­to teki lin­jauk­sen suu­ri­tu­lois­ten tie­to­jen sa­laa­mi­ses­ta suul­li­ses­ti – rat­kai­sus­ta ei ole ole­mas­sa yhtään asia­kir­jaa

Erikoinen tilanne tuli ilmi, kun lehti pyysi julkisuuslain nojalla Verohallinnolta asiakirjat, joista ilmenisi, miten kiistanalainen linjaus tietojen salaamisesta on viranomaisessa syntynyt.

Viime päivät paljon julkisuudessa puitu Verohallinnon linjaus olla luovuttamatta medialle osaa suurituloisten vuoden 2018 verotiedoista on syntynyt ilman, että asiasta on laadittu yhtäkään asiakirjaa. 

Asiasta kertoo Suomen Kuvalehti (SK).

Kaikkiaan 231 henkilöä vetosi oikeuteensa vastustaa omien tietojensa luovutusta massamitassa medialle. Kyse on 100 000 euroa tai enemmän ansainneista.

Erikoinen tilanne tuli ilmi, kun SK pyysi julkisuuslain nojalla Verohallinnolta asiakirjat, joista ilmenisi, miten kiistanalainen linjaus tietojen salaamisesta on viranomaisessa syntynyt. 

Verohallinnon mukaan tällaisia asiakirjoja ei kuitenkaan ole lainkaan olemassa.

– Tietosuoja-asetuksen tulkinta tehtiin Verohallinnon oikeusyksikössä tavallisen pohdinnan ja punninnan avulla. Keskusteluista ei pidetty muistioita, Verohallinnon viestintäjohtaja Kati Kalliomäki kertoo SK:lle.

Verohallinnon mukaan johto hyväksyi asiantuntijoiden muodostaman linjauksen ”toimistotyönä”, eikä siitäkään ole syntynyt asiakirjaa. 

Kati Kalliomäki sanoo SK:lle, että menettely on yleinen, kun tehdään yksittäisiä tietoluovutuksia koskevia hallinnollisia päätöksiä.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää lehden haastattelussa erikoisena, että monimutkainen ja merkittävä asia on linjattu vain suullisesti.

– Se kertoo siitä, että kovin perusteellista valmistelua ei ole tehty.

Mäenpää myös sanoo, että tietojensa salaamista pyytäneiden nimet ovat lain mukaan julkista tietoa. 

Muun muassa Journalistiliitto ja Medialiitto ovat kannelleet verottajan linjauksesta oikeuskanslerille.

Myös tietonsa medialistoilta pois vaatineiden tiedot ovat edelleen lain mukaisesti julkisia ja saatavissa verotoimistoista tai verottajan puhelinpalvelusta.