"Sitten kuului pää­tös­vi­hel­lys ja siinä meni tun­tei­ta ristiin rastiin päässä" – ou­lu­lais­pe­laa­ja Rasmus Kar­ja­lai­nen oli mukana te­ke­mäs­sä his­to­riaa ja joutui myös fanien jy­rää­mäk­si

OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen oli kentän puolella tekemässä historiaa, kun Huuhkajat selvisi ensimmäisen kerran lopputurnaukseen mukaan.

Pelailijat halailivat toisiaan voiton varmistuttua.
Pelailijat halailivat toisiaan voiton varmistuttua.
Kuva: Anssi Jokiranta

OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen oli kentän puolella tekemässä historiaa, kun Huuhkajat selvisi ensimmäisen kerran lopputurnaukseen mukaan. Oululainen vaihdettiin ottelun lopussa kentälle. Kun erotuomarin antamaa lisäaikaa oli pelattu kolme minuuttia, Karjalainen odotti malttamattomasti vihellystä.

– Sitten kuului päätösvihellys ja siinä meni tunteita ristiin rastiin päässä. En heti käsittänyt, mitä olemme tehneet, Karjalainen kertoi Kalevalle ottelun jälkeen.

Suomi voitti Liechtensteinia vastaan pelatun ottelun 3–0.

Huumaa kentän puolella kesti vain hetken, sillä fanien joukkoryntäys kentälle sekoitti juhlan koreografian.

– Ne tulivat todella nopeasti. En ehtinyt edes huomata, kun porukka oli jo kentällä. Tuli pientä paniikkia, kun miehiä hyppi niskaan ja kaljaa tuli päälle. Järkkäreitä tarvittiin.

Pelaajat pääsivät pukukopissa päästämään tunteensa lopullisesti valloilleen. Koska kyseessä on suomalainen maajoukkue, sauna oli napsautettiin hyvissä ajoin päälle, jotta se olisi valmiiksi lämpimänä.

– Oli siellä hyvä meininki. Saunottiin pitkään, kunnes meidät pakotettiin saunasta ulos, Karjalainen naureskeli.

Vielä neljä vuotta sitten hyökkääjä kuului AC Oulun ryhmään Ykkösessä, eikä usein päässyt avauskokoonpanoon asti. Miehen kehitystarina on ollut huimaava, sillä hän on murtautunut maajoukkueeseen ja pelaa nyt ammatikseen Hollannin liigaa Fortuna Sittardin riveissä.

– Aika huikeat fiilikset. Kun istuin AC Oulussa penkillä, en olisi uskonut tähän. Olen aina uskonut itseeni, mutta en siihen, että olen mukana viemässä joukkuetta 2020 EM-kisoihin ja tekemässä historiaa. Huikea tarina.

Karjalainen on tuntenut Huuhkajien oululaisen apuvalmentajan Mika Nurmelan pikkupojasta asti. Kaksikko ihmetteli pelin jälkeen yhteistä saavutustaan.

– Nurellakin näkyi, että olemme tehneet ison jutun. Hän joutui istahtamaan ja miettimään asiaa. Hän on ollut niin monta vuotta mukana maajoukkueissa.

23-vuotias Karjalainen sai ottelun lopussa maukkaan maalipaikan, mutta epäonnistui viimeistelyssään. Yleensä se jäisi kolkuttamaan takaraivoon, mutta tällä kertaa mies oli yhtä hymyä.

– Varmasti ensimmäisiä kertoja, ettei hirveästi harmita. Tässä on nyt tapetilla isommat asiat.