Sitkeä Matti Heik­ki­nen otti prons­sia miesten vii­del­lä­kym­pil­lä – "Kyllä on hel­po­tus"

Matti Heikkinen taisteli itsensä pronssille miesten 50 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa Lahdessa. Hän oli Suomen miesnelikosta ainoa, joka pysyi kisassa kärkiryhmässä.

Matti Heikkinen kuroi itselleen pronssimitalin loppusuoralla. Suomea Lahden 50 kilometrin hiihdossa edustavat Matti Heikkinen, Kusti Kittilä, Perttu Hyvärinen  ja Lari Lehtonen.
Matti Heikkinen kuroi itselleen pronssimitalin loppusuoralla.
Matti Heikkinen kuroi itselleen pronssimitalin loppusuoralla.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Matti Heikkinen taisteli itsensä pronssille miesten 50 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa Lahdessa. Hän oli Suomen miesnelikosta ainoa, joka kykeni pysyttelemään kovavauhtisessa kisassa kärkiryhmässä.

Maailmanmestaruuden voitti Kanadan Alex Harvey. Venäjän Sergei Ustjugov otti hopeaa.

Suomea edustivat yhteislähtönä käytävässä kisassa Heikkisen lisäksi Lari Lehtonen, Perttu Hyvärinen ja varapaikalta kisaladulle kutsuttu Oulun Hiihtoseuraa edustava Kusti Kittilä.

– Kyllä on helpotus, oli vaikeat kisat. Hiihto on mennyt eteenpäin. Tässä kilpailussa pystyin venymään ja vastaamaan omiin odotuksiin, Heikkinen sanoi Ylen tv-haastattelussa.

– Näissä kisoissa itselle se mitali on ollut tavoite ja nyt se tuli. Kiitos kuuluu isolle joukolle ihmisiä, hän jatkoi.

Kanadalainen Harvey vei voiton 0,6 sekunnilla ennen venäläistä Ustjugovia.

Heikkinen ohitti loppukiritaistelussa horjahtaneen norjalaisen Martin Johnsrud Sundbyn ja jäi voittajasta 1,4 sekuntia. Sundby jäi viidenneksi.

Glöersen lähti vauhdinpitoon

Lari Lehtonen sijoittui 23:nneksi reilut kolme minuuttia kärjestä. Kusti Kittilä oli 42:s ja Perttu Hyvärinen 44:s.

Norjalainen Anders Glöersen lähti karkumatkalle jo kuuden hiihdetyn kilometrin jälkeen. Hänellä oli yli 20 sekunnin etumatka, kun matkaa oli taitettu 15 kilometriä.

Suomalaisnelikko oli mukana pääjoukossa, joka alkoi Ustjugovin johdolla tavoittaa Glöerseniä. 20 kilometrissä Glöersen oli hiihdetty kiinni.

Heikkinen oli puolimatkassa mukana reilun kahdenkymmenen kilpailijan kärkijoukossa, mutta Lehtonen, Hyvärinen ja Kittilä olivat jääneet.

Vielä pari kilometriä ennen maalia kärkijoukossa eteni kymmenkunta kilpailijaa. Maaliviivalla kuuden kärki oli 3,4 sekunnin ryppäässä.

Miesten 50 kilometriä oli Lahden MM-hiihtojen viimeinen kilpailu. Seuraavat MM-hiihdot järjestetään Itävallan Seefeldissä 2019. Ensi vuonna on talviolympialaiset Etelä-Koreassa.

Katso kuvia MM-kisojen päätöspäivältä.

Kaikki maailmanmestaruuskisojen jutut löydät MM-hiihtojen aihesivulta.

Heikkinen hiihti neljännen MM-mitalinsa

Matti Heikkinen

Ikä: 33, syntynyt 19. joulukuuta 1983

Pituus/paino: 173 cm/62 kg

Syntymäpaikka: Kajaani

Asuinpaikka: Jyväskylä

Seura: Vantaan Hiihtoseura 

Valmentaja: Toni Roponen

Ammatti: hiihtäjä/opiskelija, opiskelee Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa markkinointia

Parhaat saavutukset: MM-kultaa 15 km (p) 2011, MM-pronssia 50 km (v) 2017, MM-pronssia 15 km (p) 2009, MM-viestipronssia 2009.

Maailmancup: maailmancupin voitto Davosin 15 km (v) 2009 ja Canmoren 15 km (v) 2016, osuusaikojen nopein 15 km (p) Lillehammer 2016, Tour de Ski -kiertueen viides kokonaiskilpailussa 2017, Tour de Ski -kiertueen etappivoitto Oberstdorfin 10+10 km:lla 2011, kiertueen osuusaikojen nopein 15 km (v, takaa-ajo) Oberstdorf 2017.