Si­sä­ve­si­höy­ry S/S Kouta täyttää sata vuotta – Kainuun meren man­ne­kii­ni on Eu­roo­pan poh­joi­sin höy­ry­lai­va

Kouta-laivan kajaanilainen kapteeni Ollis Leppänen kiinnostui höyrylaivoista jo pikkupoikana. – Täytyy tunnustaa, että minulla on kiintymyssuhde itseäni reilusti vanhempaan varkautelaiseen rautarouvaan, Leppänen sanoo.

Tilaajille
Tilaajille
Kajaani
Kouta-laivan kapteeni Olli "Ollis" Leppänen esittelee höyrylaivan koneistoa. Kuvassa näkyy huutotorvi, johon kapteenin käskyt ruorihytistä kantautuvat.
Kouta-laivan kapteeni Olli "Ollis" Leppänen esittelee höyrylaivan koneistoa. Kuvassa näkyy huutotorvi, johon kapteenin käskyt ruorihytistä kantautuvat.
Kuva: Pekka Peura

Kalkkisillan laiturissa Kajaanissa kelluu Euroopan pohjoisin höyrylaiva, sisävesihöyry S/S Kouta. Valkokylkinen alus on puksuttanut Kainuun vesillä vuodesta 1921. Kannella seisoo Ollis Leppänen sininen lippalakki päässään. Hän on Oulujärven Laiva-Osakeyhtiön toinen perustajaosakas ja toimii Koudan kapteenina.

– Unelma-ammatti on olla höyrylaivan kapteeni talvella ja kansakoulunopettaja kesällä, Leppänen huikkaa.

Laivat ovat kiinnostaneet Olli "Ollis" Leppästä pienestä asti.

– Meillä oli mökki Oulujärven rannalla. Oulujärven höyrylaivoista toinen, Kajaani I, vieraili kesäisin meidän mökkirannassa Vuoreslahdessa. Se oli kesän odotetuin hetki, kun laiva saapui rantaan, hän kertoo.

– Minusta on valokuva höyrylaivan ruorissa 1-vuotiaana. Ruori on vuosien varrella tullut tutuksi.

Koudan höyrykoneessa on paljon erilaisia vipuja. – Tässä on höyrykuristin. Höyry tulee pitkin päähöyryputkea. Kun vipua painetaan ylös päin, sitä enemmän höyryä tulee, Ollis Leppänen kertoo.
Koudan höyrykoneessa on paljon erilaisia vipuja.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.