Luitko jo tämän: Junalla Li­min­gas­ta Ouluun ja ase­mal­ta pyö­räl­lä töihin

Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Pääkirjoitus: Iranin rohkeat naiset tar­vit­se­vat kaiken tuen

Si­sä­mi­nis­te­ri haluaa no­peam­paa puut­tu­mis­ta pitkiin säh­kö­kat­koi­hin: "Toi­mi­val­ta on koh­dal­laan"

Kainuussa alkuvuonna pitkään jatkuneet sähkökatkot saivat pelastusviranomaiset miettimään, miten apu saataisiin nopeammin paikalle.

Tykkylumen painamat puunrungot katkoivat sähköjohtoja Kainuussa niin, että sähköt olivat tuhansilta poikki päivien ajan. Kuva on Suomussalmen Jumaliskylästä.
Tykkylumen painamat puunrungot katkoivat sähköjohtoja Kainuussa niin, että sähköt olivat tuhansilta poikki päivien ajan. Kuva on Suomussalmen Jumaliskylästä.

Kainuussa alkuvuonna pitkään jatkuneet sähkökatkot saivat pelastusviranomaiset miettimään, miten apu saataisiin nopeammin paikalle. Kehitettävää sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan jäi.

Pelastustoimen pitäisi ottaa johtovastuu entistä aikaisemmin Kainuun tammikuisten sähkökatkosten kaltaisissa tilanteissa, arvioi sisäministeri Paula Risikko (kok.).

Risikko totesi keskiviikkona vieraillessaan Keravan hätäkeskuksessa, että Kainuun pitkissä sähkökatkoksissa toimittiin pääsääntöisesti hyvin.

Opittavaa kuitenkin jäi varsinkin siinä, miten muiden viranomaisten apua voisi saada nopeammin käyttöön.

– Sen me opimme, ettei pidä odotella liian kauaa, Risikko totesi.

Mitään estettä ei lainsäädännössä Risikon mukaan ole sille, että viranomaiset voisivat ottaa poikkeuksellisissa tilanteissa johtovastuun nopeasti.

Yhtiö ei voi pyytää virka-apua

Itä-Suomessa ja varsinkin Kainuussa kärsittiin tammikuussa poikkeuksellisen pitkistä, useita päiviä kestävistä sähkökatkoista.

Katkokset johtuivat siitä, että puiden oksiin tarttunut painava tykkylumi kaatoi puita sähköjohtojen päälle. Kaatuneet puut katkoivat sähkölinjoja, ja raivaustyöt metsäisessä maastossa kestivät.

Korjaustöistä vastasi koko ajan alueen sähköverkkoyhtiö Loiste, mutta tammikuun 4:ntenä päätti Kainuun pelastuslaitos ottaa pelastustehtävistä johtovastuun.

Merkittävä muutos tuli siitä, että pelastuslaitos pystyi pyytämään tällöin apua toisilta viranomaisilta, kuten Puolustusvoimilta. Lopulta Kainuuseen saatiinkin sekä Puolustusvoimien kalustoa että varusmiehiä apuun. Lisäksi viranomaiset korottivat valmiuttaan evakuointeihin ja kiersivät vailla sähköä olevia alueita.

Samalla heräsi myös poliitikkojen kesken kysymys, pitäisikö virka-apua saada pyytää muutkin kuin viranomaiset.

Sitä ei Risikko sen paremmin kuin sisäministeriökään kannata.

– Toimivalta on tällä hetkellä kohdallaan, emmekä ole tekemässä muutosta siihen. Johtovastuu pitää vain ottaa aikaisemmin, ja sillä se ratkaistaan, hän sanoi.

Alueen viranomainen tietää parhaiten

Pelastustoimi ei automaattisesti ota johtovastuuta laajoissakaan sähkökatkoksissa, muistuttaa Risikko. Kynnystä pitää kuitenkin madaltaa siinä vaiheessa, kun sähkö ovat poikki pitkään.

Varsinkin pitkien välimatkojen alueilla, joissa voi olla kotisairaanhoidon piirissä olevia yksin asuvia ihmisiä, täytyy asiaa miettiä.

– Tämän pystyy arvioimaan vain alueen viranomaiset.

Sisäministeriö toivookin, että yllättävien poikkeustilanteiden varalta ihmisillä olisi kotonaan jonkin verran hätävararavintoa, vaatteita, käteistä ja ennen kaikkea puhdasta vettä. Niin sanottua kotivaraa pitäisi olla 72 tunniksi.


Juttua korjattu 31.1. klo 16.15: Tammikuun suurhäiriön raivaustöistä vastasi alun alkaen Loiste Sähköverkko urakoitsijoineen. Kainuun pelastuslaitos otti johtovastuun pelkästään pelastustehtävästä, ei raivaustöistä.