Sipilä ja Orpo ha­lua­vat jatkaa Uuden vaih­to­eh­don kanssa - "Jaa­ko­bin paini oli kova"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aikoo esittää, että hallitus jatkaa keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisista irtaantuneen Uusi vaihtoehto -ryhmän voimin.

Petteri Orpon ja Juha Sipilän rinnalla tiistain perustettua Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmää edusti Sampo Terho.
Petteri Orpon ja Juha Sipilän rinnalla tiistain perustettua Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmää edusti Sampo Terho.
Kuva: Mauri Ratilainen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esitti, että hallitus jatkaa keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisista irtaantuneen Uusi vaihtoehto -ryhmän voimin.

Sipilä piti uusien hallituskumppaneidensa kanssa tiedotustilaisuuden, joka oli eräänlainen päätös poliittisesti myrskyisälle päivälle.

Hänen kanssaan tiedotustilaisuuteen osallistui valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sekä vasta perustetun Uusi vaihtoehto -ryhmän edustajana kulttuuriministeri Sampo Terho.

Menettelystä aiotaan antaa tiedonanto eduskunnalle, minkä jälkeen eduskunnassa äänestetään hallituksen luottamuksesta.

Hallitus aikoo toimia näin ”valtiosääntöoppineiden neuvosta". Asia aiotaan viedä eduskuntaan mahdollisimman pian.

Sipilän mukaan hallitus voi jatkaa työskentelyään uuden ryhmän kanssa, eikä arvopohja eroa tulisi. Kolmella ryhmällä olisi eduskunnassa yhteensä ainakin 106 kansanedustajaa.

- Työskentely voi olla jopa helpompaa, kuvaili valtiovarainministeri Orpo.

Uusi vaihtoehto aiheutti mylläkän

Poliittisesti vaiheikas päivä lähti siitä, kun iltapäivällä 20 kansanedustajaa irtautui perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja muodosti uuden Uusi vaihtoehto -nimellä kulkevan eduskuntaryhmän.

Ryhmän eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimii Simon Elo, ja ryhmään kuuluvat muun muassa perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini sekä kaikki muut nykyiset perussuomalaisten ministerit.

Pääministeri Sipilä oli viemässä hallituksen eropyyntöä tasavallan presidentille Sauli Niinistölle, mutta ilmoittikin kesken kaiken, ettei eroilmoitusta tarvita.

- Taisi Naantalin kyltti jo näkyä, kuvaili Niinistö tiedotustilaisuudessa.

Hän myönsi, että oli kuullut huhuja perussuomalaisten mahdollisista toimista mutta kertoi, että päätös varmistui vasta iltapäivällä eduskuntaryhmän hajaantumisen myötä.

Mahdollisesta suunnitelmasta on aiemmin kirjoittanut myös Lännen Media.

- Vaihtoehdosta oli huhuja ja suunnitelmanpoikasta tiedossa, mutta tämä varmistui vasta matkan varrella, Sipilä kertoi.

Uusi vaihtoehto -ryhmään siirtynyt Terho kertoi, että ryhmän pohjalta aiotaan todennäköisesti perustaa uusi puolue. Siitä kuitenkin ilmoitettaisiin erikseen.

Terho tulee toimimaan ministeriryhmän johdossa.

- Jaakobin paini oli kova, Terho kuvaili.

Symbolisena eleenä hän kaivoi taskusta esiin perussuomalaisten pitkäaikaisen puheenjohtajan Timo Soinin puoluepinssin, jota Soini on pitänyt vuosien ajan. Pinssi jäi teatraalisesti puhujanpöntön reunalle tilaisuuden loppuun asti.

Asian käsittely jatkuu eduskunnassa lähiaikoina. Sipilä kertoo olleensa yhteydessä jo eduskunnan puhemieheen Maria Lohelaan, joka itsekin kuuluu Uusi vaihtoehto -ryhmään.