Sipilä aikoo puhua ta­lou­des­ta Med­ve­de­vin kanssa - Koil­lis­väy­län kaa­pe­li­hank­kees­sa aikomus edetä mää­rä­tie­toi­ses­ti

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan perjantain tapaamisessa Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa keskustellaan taloudesta ja turvallisuudesta.

Juha Sipilä mukaan perjantain tapaamisessa Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa keskustellaan taloudesta ja turvallisuudesta. epa05654822 Russian Prime Minister Dmitry Medvedev (C) arrives to attend  an annual address of Russian President Vladimir Putin to the Federal Assembly at the Kremlin in Moscow, Russia, 01 December 2016.  EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDIT
 BY: ALL OVER PRESS / EPA-PHOTO CODE: EPAXX8
Juha Sipilä mukaan perjantain tapaamisessa Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa keskustellaan taloudesta ja turvallisuudesta.
Juha Sipilä mukaan perjantain tapaamisessa Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa keskustellaan taloudesta ja turvallisuudesta.
Kuva: Valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan perjantain tapaamisessa Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa keskustellaan taloudesta ja turvallisuudesta. Tarkoitus on käydä läpi muun muassa Syyrian ja Itämeren tilannetta, mutta myös taloudesta puhutaan.

– Olemme nyt rohkeasti ottaneet agendalle myöskin näitä uusia isoja investointeja, Sipilä sanoi Taloustoimittajat ry:n lounastilaisuudessa.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev vierailee Oulussa perjantaina.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev vierailee Oulussa perjantaina.
Kuva: DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL

Viime kuussa luovutetussa selvityksessä sanottiin, että Koillisväylän kautta kulkeva Euroopan ja Aasian välinen tietoliikennekaapeli olisi poliittisesti ja teknisesti mahdollista toteuttaa. Selvityksen teki Suomen entinen pääministeri Paavo Lipponen yhdessä Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton FiComin entisen toimitusjohtajan Reijo Sventon kanssa.

– Me aiomme määrätietoisesti edetä nyt asian kanssa, jos saamme korkeammalla tasolla myöskin vihreätä valoa kaikilta mailta, Sipilä sanoi tietoliikennekaapelista.

Sipilän mukaan tavoitteena on, että vauhtiin päästäisiin jo tämän hallituskauden aikana.

– Se tulee olemaan aika merkittävä, jos Suomesta tulisi tämmöinen tietoliikennehubi tässä Aasian ja Euroopan välisessä tietoliikenteessä. Minusta siinä on aikaikkuna aika mukavasti auki, että siitä voisi viimeinkin tulla totta, Sipilä sanoi.

Tietoliikennekaapelin merenalainen osuus koostuisi noin 10 500 kilometrin pituisesta yhteydestä. Se kulkisi Japanista ja Kiinasta Venäjälle, Kuolan niemimaalle ja Norjan Kirkkoniemeen.