Sini Saa­re­lan ko­tiin­pa­luu lähellä

Sini Saarela ja muut Greenpeace-aktivistit saanevat maastapoistumisviisumit loppuviikosta, kertoo Greenpeacen edustaja Lennie Stinissen Pietarista.

Sini Saarela ja muut Greenpeace-aktivistit ovat piakkoin pääsemässä kotiin Venäjältä. Rikostutkinta kaikkia kolmeakymmentä aktivistia vastaan on lopetettu, kertoo Greenpeace. Ympäristöjärjestön mukaan Arctic30 -ryhmän ulkomaalaiset aktivistit hakevat vielä tänään viisumia maasta poistumiseen.

Greenpeacen edustaja Lennie Stinissen kertoi Pietarista STT:lle, että aktivistit saanevat maastapoistumisviisumit loppuviikosta. Stinissenin saaman tiedon mukaan viisumit myönnettäisiin torstain ja perjantain aikana. Sen jälkeen aktivistit ovat vapaita poistumaan maasta.

– Tämä oli kyllä äärimmäisen omituinen jouluaamu, kommentoi britannialainen Frank Hewetson syytteiden pudottamista Greenpeacen tiedotteessa.

Myös järjestön laivan Arctic Sunrisen amerikkalainen kapteeni Peter Willcox oli huojentunut päätöksestä.

– Olen tyytyväinen ja helpottunut, että syytteet kumottiin, mutta meitä ei olisi pitänyt syyttää alun alkaenkaan, hän sanoo.

Sini Saarela ei vielä halunnut kommentoida tapahtumia.

Venäjä aloitti eilen aktivistien tapausten käsittelyn yksitellen, ja brittiaktivisti Anthony Perrettin syytteet kumottiin. Tänään loput aktivistit kutsuttiin yllättäen tutkintakomitean eteen ryhmänä.

Prosessin nopeus yllätti

Suomen Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa sanoo tutkinnan lopettamisen olleen odotettavissa sen jälkeen, kun duuma hyväksyi uuden armahduslain viikko sitten. Sen sijaan yllätys oli, että prosessia yhtäkkiä nopeutettiin.

– Tämä viimeinen nopea käänne nyt tänään oli (yllättävä). Siihen pistettiinkin yhtäkkiä nopeasti vauhtia.

Greenpeacesta arveltiin viime viikolla, että prosessi saattaisi kestää viikkoja.

Aromaan mukaan aktivisteilla on ollut armahduslaista kahtalaiset tunnelmat.

– Heillä on ollut koko ajan ristiriitaiset tunteet tämän armahduslain suhteen. Että miten heitä voidaan armahtaa sellaisesta, mitä he eivät ole koskaan tehneetkään, Aromaa sanoo.

Arktista öljynporausta vastustaneet aktivistit pidätettiin syyskuussa Petshoranmerellä. Päästyään takuita vastaan tutkntavankeudesta viisi viikkoa sitten he ovat asuneet yhdessä pietarilaisessa hotellissa.