Metsästys: Poh­jois-Poh­jan­maal­le myön­net­tiin luvat 25 il­vek­sen kaa­ta­mi­seen

Huumerikokset: Oikeus tuo­mit­si eh­dot­to­mia van­keus­ran­gais­tuk­sia tör­keis­tä huu­maus­ai­ne­ri­kok­sis­ta Oulussa

Mainos: Kalevan ti­laa­jan kump­pa­ni­etu­na liput puoleen hintaan Kär­pät-Pe­li­cans ke 27.10. peliin.

Si­ka­inf­luens­sa­ro­ko­tus­ta lu­pail­laan kai­kil­le maa­lis­kuu­hun men­nes­sä

Kaikki suomalaiset voivat saada sikainfluenssarokotuksen maaliskuuhun mennessä, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kaikki halukkaat saanevat H1N1-rokotteen maaliskuuhun mennessä.
Kaikki halukkaat saanevat H1N1-rokotteen maaliskuuhun mennessä.
Kuva: Pekka Sakki

Kaikki suomalaiset voivat saada sikainfluenssarokotuksen maaliskuuhun mennessä, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Epidemian huippu on takana, mutta rokotussavottaa riittää vielä kuukausiksi, sillä yli puolet väestöstä on tällä hetkellä ilman suojaa. Viranomaiset kehottavat painokkaasti kaikkia hakemaan rokotteen, sillä se voi estää huhti-toukokuuksi ennustetun toisen aallon tuloa.

Suomeen saapuu kaikkiaan yli viisi miljoonaa rokoteannosta, ja viimeistenkin pitäisi olla maaliskuussa kuntien ja työterveyshuollon jaettavissa. Rokotteita jaetaan todennäköisesti vielä maaliskuun jälkeenkin, sillä kiivaan piikitystahdin odotetaan laantuvan. Vuodenvaihteen jälkeen rokotusvuorossa ovat terveet aikuiset, eikä heidän osaltaan ole viranomaisten mukaan enää tulenpalava kiire.

Epidemia-aallon vetäytyessä huolena on kuitenkin rokotushalujen katoaminen. THL:n mukaan koululaiset ja työikäiset ovat hakeneet rokotteita melko aktiivisesti, mutta 18–24-vuotiaat eivät innostu piikeistä. Nuoriin kohdistuva tiedotuskampanja kaipaa lisäpotkua, sillä nuoret matkustavat joulun aikana myös maailmalle, jossa sikainfluenssan toinen aalto jo jyllää.

– Nuoriso ei pelkää ottaa riskejä. He eivät käytä pyöräilykypärääkään, vertasi johtaja Tapani Melkas sosiaali- ja terveysministeriöstä tiedotustilaisuudessa torstaina.

Viranomaiset ja viestimet suurennuslasin alle

THL:n ylilääkärin Terhi Kilven mielestä rokotteiden kannattavuutta lisää se, että niiden turvallisuus on todettu tutkimuksissa erittäin hyväksi. Vakavat oireet ovat hyvin harvinaisia, ja haittavaikutukset ovat tavanomaisia muihin influenssarokotuksiin verrattuna.

Tiedotustilaisuuteen osallistui myös peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.), jonka mukaan seuraavaksi on arvioitava kriittisesti epidemian aikaisen toiminnan onnistumista. Risikon mukaan suurennuslasin alle joutuvat sekä kuntien ja valtion työntekijät että viestimien edustajat. Myös muut tahot korostivat arvioinnin tärkeyttä, sillä aiemmin vastaavaa tilannetta ei ole Suomessa ollut.

– Niin pian kuin mahdollista järjestämme kriittisen itseruoskintaseminaarin avaintoimijoille, muotoili ylijohtaja Juhani Eskola THL:stä.