Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Sii­te­pö­ly­tie­do­tuk­sia saadaan sit­ten­kin ensi kesänä – Pal­ve­lun ra­hoi­tus on sel­vil­lä vain yhdeksi vuo­dek­si

Siitepölytiedotuksen jatko on turvattu tulevana siitepölykautena. Turun yliopisto haluaa varmistaa siitepölyennusteiden ja -tiedotuksen tulevan siitepölykauden osalta ja ohjaa toimintoon strategista rahoitusta rehtori Jukka Kolan päätöksellä.

Vielä tammikuussa Turun yliopisto arvioi, ettei se pysty ainakaan tänä vuonna laatimaan säännöllisiä, viikoittaisia siitepölytiedotteita, vaan tiedotteita tehdään satunnaisesti, kun siihen on muilta töiltä mahdollisuus.

Nyt vuoden rahoitus on selvillä ja samanaikaisesti yliopisto kartoittaa palvelun kestävälle toteuttamiselle kumppaneita. Siitepölytiedotus toimii yliopiston biodiversiteettiyksikössä, jonka johtaja, professori Ilari Sääksjärvi kertoo tiedotteessa, että yhteistyökumppaneiksi haetaan erityisesti viranomaistahoja ja tutkimuslaitoksia palvelun varmistamiseksi.

Palvelun tuottaminen yliopiston perusrahoituksella on osoittautunut haastavaksi, ja siitepölytiedotuksen määrää on jouduttu viime vuosina vähentämään.

Siitepölylle allergiset, joita suomalaisista on viidennes, ovat vuosikymmeniä hyötyneet Turun yliopiston tuottamasta siitepölytiedosta. Tietoa saadaan seitsemältä eri puolilta Suomea sijaitsevalta mittausasemalta. Yliopiston tutkijat analysoivat dataa ja laativat ennusteita sekä niiden pohjalta tiedotteita, joista hyötyvät allergikot ja allergioiden hoidon ammattilaiset.

– Turun yliopisto haluaa vahvistaa kansalaisten hyvinvointia ja rakentaa Suomen kestävää tulevaisuutta. Siitepölytiedotus on yksittäinen, mutta erittäin käytetty ja tunnettu yliopiston yhteiskunnalle tuottama palvelu, jonka jatkuvuuden varmistamiseksi haluamme tehdä tarvittavat ratkaisut, rehtori Kola sanoo.

Sääksjärvi korostaa, että allergikkojen lisäksi palvelu tarjoaa ainutlaatuista pitkäaikaisseurantatietoa tutkimukseen.

Säännöllisen viikoittaisen tiedotuksen yliopisto aloittaa, kun tutkijat ovat todenneet varsinaisen siitepölykauden alkaneen.

Turun yliopisto on tehnyt ulkoilman siitepöly- ja itiöseurantaa vuodesta 1974 lähtien ja tiedottanut allergeenisen siitepölyn esiintymisestä vuodesta 1976 lähtien.