Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

Sii­ka­lat­val­la ko­keil­laan uutta etu­rau­has­syö­vän tut­ki­mus­me­ne­tel­mää, joka vä­hen­tää komp­li­kaa­tio­ris­ke­jä

Mehiläinen selvittää Siikalatvalla uuden eturauhassyöpätutkimuksen toimivuutta perusterveydenhuollossa.

Terveyskeskuksessa on käytetty Stockholm3-tutkimusta toukokuusta lähtien. Tutkimus mittaa laajasti eturauhassyöpäriskiä verinäytteellä ja taustakyselyllä. Riskiarvion perusteella potilas ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

Stockholm3-tutkimuksessa verinäyte paljastaa tutkittavat proteiinimerkkiaineet ja geenialueet, joista yhdistettynä taustakyselyyn lasketaan algoritmin avulla eturauhassyövän todennäköisyys.

Tutkimuksen myötä voidaan vähentää muun muassa koepalojen ottoa, joka on potilaalle epämiellyttävää, ja sisältää vakavia komplikaatioriskejä.

Mehiläisen tiedotteen mukaan parempi diagnostiikka ja hoitopolku tuovat todennäköisesti myös säästöjä, kun tarpeettomat tutkimukset ja komplikaatiot vähenevät. Siikalatvan kokeilulla selvitetään testin kustannusvaikutuksia ensimmäistä kertaa Suomessa.

Kokeilu on osa pohjoismaisten kumppanien ja Mehiläisen laboratorion NorDCaP-hanketta, ja sitä rahoittavat Mehiläinen Oy ja Karoliininen instituutti NordForskin ja Business Finlandin tuella. Kokeilun tulokset valmituvat vuoden 2021 aikana.