Ilmastonmuutos: Ra­port­ti: Ete­lä-Suo­mes­sa lunta ja pak­ka­sia esiin­tyy jat­kos­sa yhä har­vem­min, poh­joi­ses­sa lu­mi­mää­rä voi jopa li­sään­tyä

Urheilu: Paula Ranta, 21, on hank­ki­nut jä­ri­syt­tä­vän määrän lihasta vuo­des­sa ja tähtää maail­man par­haak­si

Se­nio­rin sävelet cd:lle

Elämä ei pääty eläkkeelle jäämiseen, Heikki Saarela sanoo

Kiiminki
– Julkaistulla cd:llä on tunteellista sanomaa. Nuoruus palautuu mieleen, Heikki Saarela sanoo. Samos-soittajissa soittavat Kyösti Kontio, Jari Pirkola, JP Pulkkinen ja Rauno Valppu.
– Julkaistulla cd:llä on tunteellista sanomaa. Nuoruus palautuu mieleen, Heikki Saarela sanoo.
– Julkaistulla cd:llä on tunteellista sanomaa. Nuoruus palautuu mieleen, Heikki Saarela sanoo.

Heikki Saarelalla on sopivasti pilkettä silmäkulmassa, kun hän sanoo:– Meillähän on laulavaa talonmiestä, laulavaa poliisia ja laulavaa apteekkaria. Ei kai se synti olisi, jos mukaan mahtuisi yksi laulava rehtorikin.

Saarelan kysymys tarkoittaa häntä itseään, eläköitynyttä rehtoria.

Saarela ja Samos-soittajat julkaisivat äsken cd-levyn, joka kantaa nimeä Tiedän sun saapuvan.

Kiiminkiläisen musiikin harrastajan ensimmäinen cd Ensimmäiset 50 vuotta Satumaassa näki päivänvalonsa jo parikymmentä vuotta sitten, jolloin mukaan mahtui kaksi Mikko Alatalon "parhainta teosta": Viivy vielä hetki ja Ihmisen ikävä toisen luo.

Saarelalla on Alataloon muitakin yhteyksiä: molemmat musisoivat Alakylän Ns:n talolla jo kouluaikoina ja myöhemmin Saarela on esiintynyt Alatalon vieraana kirkkokonserteissa.

– Olen kaksi vuotta Mikkoa vanhempi, mutta kävimme keskikoulun yhtäaikaa vuosina 1962–1967. Kävimme Kiiminkijoen koulua samassa rakennuksessa, josta sitten jäin eläkkeelle vuonna 2009.

Keskikoun jälkeen Saarela ja Alatalo jatkoivat Tuiran yhteiskouluun. Koulumatkat sujuivat mukavasti inttämällä kaikesta maan ja taivaan väliltä.

Kiimingissä ei ollut silloin lukiota, joten nythän kulttuurikaupunki Oulu käsittämättömästi palaa lukioasiassa 60-luvulle, Saarela huomauttaa.

Suurin yleisö Kaustisilla

Suurimman ykeisönsä Saarela on saanut Kaustisilla muutama vuosi sitten, kun hän esiintyi flyygelin säestyksellä yli tuhannelle katsojalle.

Kaustisen keikka oli perua Eläkeliiton valtakunnallisen karaokelaulukilpailun voitosta, josta tullut Kultainen mikrofoni -palkinto on edelleen näköalapaikalla pianon päällä.Samos-yhtyessä soittavat Kyösti Kontio (harmonikka), JP Pulkkinen (basso), Jari Pirkola (kitara) ja Rauno Valppu (rummut).

Saarela kiittelee erityisesti haitaristi Kontion suurta panosta sovituksissa ja sävellyksissä.

Sävellyksistä vastaavat Kontion lisäksi Reijo Rinnekangas ja Anita Lehto.

Useimmat riimit ovat lähteneet Saarelan puolison Eira Saarelan kynästä. Yksi sanoitus on vaasalaiselta kirjailija-runoilija-sanoittajalta Anna-Mari Kaskiselta.

– Julkaistulla cd:llä on tunteellista sanomaa. Nuoruus palautuu mieleen, Heikki Saarela sanoo.

Seuraava jo suunnitteilla

Cd-levyn julkaisemisella ei ole läpilyönti- tai muita tavoitteita.

Saarelan mukaan se kuitenkin todistaa, mitä seniori-ikäisetkin voivat saavuttaa, kun jaksavat harrastaa. Elämä ei pääty eläkkeelle jäämiseen.

Suunnitteilla on jo seuraavakin levytys.

– Äsken puhuimme Morgen (Huttukylällä asuva Martti Runtti), että levytämme hänen musiikkiaan.