Teollisuus: Con­lo­gil­le jät­ti­kaup­pa Puo­lus­tus­voi­mil­ta

Käräjätuomio: Pa­pe­ri­rul­lia kul­jet­ta­nut rek­ka­kus­ki kärähti huu­meis­ta Iissä

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Sel­vi­tys: Venäjä jat­ka­nut salassa No­vi­tshok-her­mo­myr­kyn ke­hit­tä­mis­tä

Virallisesti Venäjä on väittänyt tuhonneensa kemialliset aseensa.

Aleksei Navalnyi myrkytettiin elokuussa todennäköisesti novitshok-hermomyrkyllä.
Aleksei Navalnyi myrkytettiin elokuussa todennäköisesti novitshok-hermomyrkyllä.

Venäjän armeijan tutkijat ovat jatkaneet Novitshok-hermomyrkyn kehittämistä salassa sen jälkeen, kun kehittämisohjelma virallisesti lopetettiin, kertovat kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat sekä mediat Insider, Radio Svoboda ja Spiegel yhteisessä selvityksessään. Virallisesti Venäjä on väittänyt tuhonneensa kemialliset aseensa.

Selvityksen mukaan hermomyrkkytutkimusta on jatkettu hajautetusti ja sitä johdetaan Pietarista Puolustusministeriön kokeellisen sotilaslääketieteen instituutista. Osa tutkijoista toimii siviilipuolen laitoksissa.

Selvityksen tekijät ovat saaneet käsiinsä puhelutietoja, jotka paljastavat tiiviin yhteistyön tutkimuslaitosten ja sotilastiedustelupalvelu GRU:n yksikön 29155 välillä. Yksikkö on jo aiemmin yhdistetty useisiin Novitshokilla tehtyihin myrkytyksiin.

Esimerkiksi Pietarin tutkimuslaitoksen johtaja oli kahden vuoden sisällä kymmeniä kertoja yhteydessä yksikkö 29155:een ja vieraili GRU:n päämajassa Moskovassa hieman ennen entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämistä Britannian Canterburyssa toissa vuonna.

Venäjä on kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä myrkytysten kanssa.