Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Sel­vi­tys: EU-bud­jet­ti­esi­tys ei täytä unionin omia il­mas­to­ta­voit­tei­ta

Saksan Düsseldorfissa osoitettiin viikonloppuna mieltä tiukempien ilmastotoimien puolesta.
Saksan Düsseldorfissa osoitettiin viikonloppuna mieltä tiukempien ilmastotoimien puolesta.
Kuva: SASCHA STEINBACH

EU-komission ehdotus unionin monivuotiseksi rahoituskehykseksi uhkaa jäädä merkittävästi vaadituista "vihreistä investoinneista", joita tarvitaan Euroopan ilmastotavoitteiden toteutumiseen. Väite perustuu analyysiin, jonka saksalaiset konsulttiyhtiö Climate & Company ja ajatushautomo Agora Energiewende ovat esityksestä tehneet.

EU-komissio on ehdottanut 1,85 biljoonan euron pakettia, jolla se pyrkii auttamaan koronaviruksesta kärsiviä maita panostamalla vihreisiin teollisuudenaloihin ja teknologioihin, jotka auttavat vähentämään ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasupäästöjä.

Kuitenkin rahoituskehystä analysoineet organisaatiot sanovat, että ympäristönsuojeluun on paketissa korvamerkitty vain 80 miljardia euroa. Se kalpenee 2,4 biljoonan euron rinnalla, jotka laskelmien mukaan tarvitaan, jotta EU saavuttaa päästötavoitteensa.

Selvityksen tehneet tahot sanovat, että investointiprioriteetit pitäisi nopeasti kohdistaa uusiutuvaan energiatuotantoon, vedyntuotantoon, energiaa säästäviin rakennuksiin ja sähköautojen latausverkoston rakentamiseen.

– Korkeimmalta poliittiselta tasolta tulevan sanoman ja ehdotuksen yksityiskohtien välillä on todellinen ristiriita, sanoo Agora Energiewenden Euroopan energiapolitiikan johtaja Matthias Buck.

Selvityksen tekijät eivät ole yksin kritiikkinsä kanssa. Myös EU-parlamentti on kritisoinut komissiota ja Eurooppa-neuvostoa rahoituskehysneuvotteluiden yhteydessä siitä, että EU:n tavoitteiden toteuttamiseksi ei ole annettu riittävää rahoitusta.

Samanlaista kritiikkiä kuului tammikuussa, kun suunnitelmat EU:n fossiilisista polttoaineista luopumiseen tarkoitetusta ilmastorahastosta julkaistiin. Europarlamentti ja ympäristöjärjestöt kritisoivat rahaston kokoa tuolloin liian pieneksi.

EU:n tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Komissio kasvatti tavoitetta

EU-komissio vastasi uutistoimisto Reutersin kommenttipyyntöön, ettei se voi kommentoida julkaisematonta tutkimusta.

Komission kanta on aiemmin ollut, että 25 prosenttia EU-budjetista pitäisi käyttää ilmastonmuutoksen hidastamisen tukemiseen. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ehdotti viime perjantaina uutta rahoituskehystä, josta 30 prosenttia on korvamerkitty ilmastolle.

– Se on edistystä, mutta vakuudet puuttuvat yhä, Buck sanoo.

Selvityksen laatijoiden mukaan on olemassa suuri poliittinen riski, että varat käytetäänkin saastuttaviin investointeihin.

Selvityksen mukaan kaikkien EU-rahojen käyttäminen maksimaalisesti ilmastoa hyödyttäviin toimiin johtaisi 675 miljardin euron investointeihin vuoteen 2027 mennessä. Sekin jäisi kauas 2,4 biljoonasta.

EU-maiden johtajat jatkavat monivuotisen rahoituskehyksen ja elpymisrahaston käsittelyä perjantaina Brysselissä.