Rakentaminen: Ta­lo­teh­taan toi­mi­tus­joh­ta­ja ih­met­te­lee Oulun ahdasta kaa­voi­tus­ta

MM-kisat: Suvi Aherto on pais­ki­nut kaksi ja puoli vuotta hommia ko­ti­ki­so­jen on­nis­tu­mi­sen eteen

"Sehän on kuin sonni pöy­däl­lä" – Sari ja Mika saivat Tai­val­kos­kel­ta Suomen kol­man­nek­si suu­rim­man ahvenen – lohnake piti perata kir­veel­lä

Sari ja Mika Käsmä saivat Taivalkosken Loukusanjärvestä verkoilla 2,27-kiloisen ahvenen.
Video: Sari Käsmä / lukijavideo

Harvoin pääsee näkemään niinkin jykevää ahventa kuin se, jonka Sari ja Mika Käsmä saivat verkostaan Loukusanjärveltä tiistaiaamuna.

Pariskunta sai 2,27 kilon painoisen ja 48 senttimetriä pitkän ahvenen, joka pääsi suoraan Kalasaalis.com -sivuston kolmanneksi suurimmaksi koskaan Suomesta saaduksi ahveneksi.

Erikoisuudet eivät lopu tähän: kala oli sen verran muhkea, että se piti tainnuttaa ja suolestaa kirveellä.

Kyllä, kirveellä.

– Perkaamisen jälkeen se laitettiin riippumaan kuin mikäkin riista. Verestä olisi voinut tehdä verilättyjä, sitä oli sen verran, Sari Käsmä kertoo nauraen.

Kalakisa-ahven / Sari Käsmä
Kalakisa-ahven / Sari Käsmä
Kuva: Sari Käsmä

Ennätysahven oli uinut verkkoon maanantain ja tiistain välisenä yönä. Käsmät olivat laittaneet verkot vesille myöhään maanantaina ja kokivat niitä aamulla. Sari Käsmän souti ja huopasi aviomies Mikan nostaessa verkkoja. Saalista oli melko vähän, muutamia ahvenia, pari pientä lahnaa, yksi pieni hauki – ja sitten ahven, iso ahven. Tunnelmat veneessä olivat Käsmän mukaan epäuskoiset.

– Mika tuumasi, että kyllä täällä on kala vielä verkossa. Sitten näimme millainen mörkö sieltä nousi. Suoraan sanottuna järjettömän iso vonkale, oikein lohnake.

Ahven oli pyörittänyt itsensä sykkyrälle verkkoon, joten Käsmät eivät yrittäneet irrottaa sitä veneessä. Rannalle päästyään ahven saatiin irti ja tainnutettiin sekä suolestettiin kirvestä apua käyttäen.

Naaraskalaksi paljastuneessa ahvenessa oli mätiä kaksi kourallista, Käsmä kertoo.

Käsmät savustivat ahvenen. Ruokaa siitä on riittänyt muutamaksi päiväksi ja vaikka monesti sanotaan, että vanha ja suuri kala maistuisi puulta, ei näin kuulemma ole tämän ahvenen kohdalla.

– Hyvää oli, ei maistunut hongalle eikä mudalle.

Ruodoistakaan ei tarvitse tämän 'lohnakkeen' kohdalle välittää, ne kun ovat hammastikun kokoluokkaa.

Juttua muokattu 3.6. klo 13.40: Korjattu alussa oleva Käsmän sukunimen kirjoitusasu.