Se­bas­tian Tynk­kys­tä epäil­lään kii­hot­ta­mi­ses­ta kan­san­ryh­mää vastaan - puolue ei kom­men­toi

Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtajaa Sebastian Tynkkystä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Sebastian Tynkkysen Facebook-kirjoitukset ovat aiheuttaneet poliisitutkinnan.
Sebastian Tynkkysen Facebook-kirjoitukset ovat aiheuttaneet poliisitutkinnan.
Kuva: Jori Liimatainen

Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtajaa Sebastian Tynkkystä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Oulun poliisi on aloittanut esitutkinnan Tynkkysen Facebook-kirjoituksista. Tutkintapyynnön tekijän mukaan Tynkkynen on levittänyt valheellisia ja vihamielisiä tietoja ja asenteita, jotka asettavat maamme muslimiväestön ei-ihmisarvoiseen asemaan, kertoo rikosylikomisario, tutkinnanjohtaja Tapani Tasanto Oulun poliisista.

Tutkintapyyntöön on liitetty kymmenkunta sivua Tynkkysen kirjoituksia. Tasannon mukaan valtakunnansyyttäjänviraston asettama syyttäjä tulee arvioimaan Tynkkysen kirjoituksia tarkemmin ja toimii yhteistyössä poliisin kanssa. Tutkinta jatkuu Tynkkysen kuulemisella.

Tynkkynen itse ei ollut vielä kuullut esitutkinnan aloittamisesta.

- Kuulen tästä ensimmäisen kerran teidän uutisenne välityksellä, poliisi ei ole vielä ottanut minuun yhteyttä, Tynkkynen kertoo.

Tynkkynen on kirjoittanut Facebookissa muun muassa, että Suomen pitäisi pysäyttää hänen islamisaatioksi kutsumansa ilmiö ja rajoittaa muslimien pääsyä Suomeen. Hän on myös vaatinut "islamin kitkemistä Suomesta"

Tynkkynen aikoo jatkaa samaan tapaan

- Jos mikä tahansa arvoyhteisö haluaa tuhota seksuaalivähemmistöön kuuluvat ihmiset niin kyllä minulla on vähemmistöön kuuluvana oikeus taistella vastaan ja teen sen kyllä täysillä, Tynkkynen kertoo.

Tynkkynen on kertonut olevansa biseksuaali.

- En halua, että noin barbaarinen ajattelu pääsisi vahvistamaan asemaansa siellä, missä itse elän. Ihmisten oikeus koskemattomuuteen pitää olla suurempi kuin uskonnon oikeus viedä toisilta vapauksia, Tynkkynen jatkaa.

Perussuomalaiset nuoret on aikaisemmin esittänyt, että rikoslaista poistettaisiin pykälät kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomisesta.

- Nyt käy toteen se, että nuo lakipykälät estävät sananvapauden käyttöä. Nyt pitäisi tarjota ratkaisuja ja puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Moni pelkää puhua, mutta minä en pelkää siksi aion tämänkin jälkeen varoittaa islamin vaaroista, Tynkkynen kertoo.

- Toisaalta törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan pitää säilyttää, väkivaltaan, joukkotuhontaan tai muuhun yllyttävät lausunnot pitää tuomita ankarimman kautta.

Puolue ei kommentoi

Perussuomalaiset ei kommentoi puolueen nuorisojärjestön puheenjohtajasta Sebastian Tynkkysestä aloitettua poliisitutkintaa. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kertoo STT:lle, että puoluehallitus aikoo puntaroida Tynkkysen tilannetta aikanaan, mutta puolue ei halua kommentoida keskeneräistä asiaa.

Tynkkysen aikaisemmat kiistat ja erottaminen puolueesta eivät Slunga-Poutsalon mukaan vaikuta tuoreeseen tapaukseen, vaan ne on pyyhitty jo pöydältä. Oulun poliisi on aloittanut esitutkinnan Tynkkysen Facebook-kirjoituksista. Häntä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Juttua korjattu kello 16.54: Jutussa kerrottin aiemmin virheellisesti Sebastian Tynkkysen kirjoittaneen Nizzan iskujen jälkeen, että ”kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja.” Kysymyksessä oli kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) Facebook-kirjoitus, ei Sebastian Tynkkysen. Virheellinen virke on poistettu jutusta kokonaan.