Sähkösavukkeet: Ou­lu­lai­sen kou­lu­po­lii­sin mukaan va­pe­bis­nek­sen ve­lan­pe­rin­tä on kuin huu­me­kau­pas­ta

Buhurt: Haar­nis­kat ko­li­se­vat ja kirveet hei­lu­vat Oulun kes­kus­tas­sa vii­kon­lop­pu­na

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Se hetki, kun raivo pyrkii rattiin ja se­koit­taa pään

Hups, sattuiko attribuutioerhe? Outo sana, mutta erheenä tuttu: selitetään jonkun toisen ihmisen toimintaa omien luulojen kautta. Liikenteessä tätä tapahtuu jatkuvasti. Pahimmillaan erheestä voi syntyä rumaa jälkeä.

Kuusamontie perjantaina iltapäivällä. Autoja pitkässä letkassa Korvenkylään saakka. Vain yksi kaista vetää. Korvenkylässä kahden kaistan yhdistyminen sumputtaa liikennettä.

Tämän tästä joku yrittää onneaan: ohittelee rehvakkaasti ja yrittää kiilata jonossa olevien väliin ennen kaistojen yhdistymistä.

Jonottajien korvat alkavat kuumottaa.  Autoja ajetaan yhä lyhyemmillä väleillä.

Kuskien ajatuksia on helppo lukea: tähän väliin kiilaaja ei ainakaan tule!

Liikenteessä kuohuu tämän tästä.

Voimakkaat tunnetilat ovat liikenteen yleisimpiä riskitekijöitä. Tutkimattakin on selvää, että väsyneenä, stressaantuneena, liikuttuneena tai vaikka armottomassa kiireessä, tarkkaavaisuus herpaantuu ja hermo kiristyy.

Tunnekuohussa tapahtuu helposti myös niin sanottu attribuutioerhe. Liikenteessä se tarkoittaa ihmisen toiminnan tai tapahtumien selittämistä pahan kautta.

Esimerkiksi näin: edessä ajava auto ajaa alle sallitun tuntinopeuden. Eteen avautuu suora ja takana oleva päättää tehdä ohituksen. Edessä ajavakin kiihdyttää.  Takana ajava tulkitsee, että nyt se teki sen tahallaan, ärsyttääkseen.

Totuutta ei voi tietää, koska puheyhteyttä toiseen autoon ei ole. Kyse on pelkästä luulosta, jonka oma mielentila aiheuttaa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.