SDP:n val­tuus­to­ryh­mä päätti erottaa Hus­sei­nin luot­ta­mus­pu­lan vuoksi – asiakas ei ollut pois­tu­nut tak­sis­ta

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Abdirahim "Husu" Hussein (sd.) on erotettu SDP:n valtuustoryhmästä määräajaksi valehtelun ja ja siitä johtuvan luottamuspulan vuoksi.

Abdirahim "Husu" Hussein jäi kiinni väärästä kertomuksesta, kun Taksi Helsinki selvitti hänen ajonsa lokitiedoista. Hussein yritti kertoa rasismista työssään, mutta joutui itse puolustuskannalle.
Abdirahim "Husu" Hussein jäi kiinni väärästä kertomuksesta, kun Taksi Helsinki selvitti hänen ajonsa lokitiedoista. Hussein yritti kertoa rasismista työssään, mutta joutui itse puolustuskannalle.
Kuva: Mauri Ratilainen

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Abdirahim "Husu" Hussein (sd.) on erotettu SDP:n valtuustoryhmästä määräajaksi valehtelun ja ja siitä johtuvan luottamuspulan vuoksi. Asiasta kertoo SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma Twitterissä. Hussein on erotettu ensi vuoden kesäkuun loppuun asti.

Husseinin (sd.) tarina rasistisen taksiasiakkaan jättämisestä moottoritielle ei ollut täysin totuudenmukainen.

Hussein väitti runsas viikko sitten sunnuntaina Twitterissä, että pysäytti ajamansa taksin moottoritiellä ja pyysi asiakasta poistumaan kyydistä. Toisessa tviitissä hän sanoi jättäneensä henkilön moottoritien varrella olevalle bussipysäkille.

Taksi Helsinki vahvisti maanantaina selvitysten perusteella, ettei asiakasta todellisuudessa poistettu taksin kyydistä.

Eveliina Heinäluoman tviitit:

Hussein pyysi maanantaina Twitterissä anteeksi toimintaansa ja sitä, että on valehdellut.

– Pysäytin auton hetkeksi ja kun asiakas rauhoittui, jatkettiin matkaa ja vein hänet kotiin, Hussein kirjoitti Facebookissa.

Hänen mukaansa tarkoituksena oli herättää keskustelua ulkomaalaistaustaisten taksinkuljettajien kokemasta jatkuvasta rasistisesta häirinnästä.

– Tarkoitus ei ollut tehdä rasisteille salapoliisitehtävää, vaan yhteen vetävä kertomus taksikuskin rasistisesta arjesta.

Aiemmin päivällä Helsingin Sanomat kertoi, että Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista.

Hussein kertoi eri medioissa vaihtelevia versioita siitä, minkä yön taksimatkasta jupakassa on kyse. Helsingin poliisista kerrotaan STT:lle, että poliisille tehtiin maanantaina rikosilmoitus, jonka mukaan kuljettaja olisi joutunut rasistisen nimittelyn kohteeksi taksimatkan aikana 3. marraskuuta eli sunnuntaina.

"Ryhmä edellyttää rehellisyyttä"

SDP:n Helsingin valtuustoryhmä kokoontui maanantai-iltana käsittelemään Husseinin toimintaa. Syynä määräaikaiseen erottamiseen oli valehtelu ja siitä johtuva luottamuspula.

– Ryhmä edellyttää jokaiselta valtuutetulta rehellisyyttä ja valtuutetun tehtävän edellyttämää arvokasta toimintaa. On selvää, että myös Husun on jatkossa toimittava näin, jotta hänellä enää olisi mahdollisuus toimia ryhmän jäsenenä, Heinäluoma tviittasi.

Myös SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm otti aiemmin Husseinin toimintaan kantaa Twitterissä.

– Lähtökohta on, että niin SDP:ssa kuin toivottavasti ihan kaikkialla politiikassa toimitaan totuuspohjalta. Valtuustoryhmä miettii nyt toimenpiteitä ja Husun on hyvä miettiä tykönään miten hän aikoo jatkossa toimia, Rönnholm kirjoitti.

Myös Taksi Helsinki kertoi harkitsevansa jatkotoimia.