Oulun kaupunki: Oulu hakee kult­tuu­ri­joh­ta­jaa no­peal­la ai­ka­tau­lul­la

Pääkirjoitus: Net­ti­hui­jaus­ten tor­ju­mi­sek­si voi­tai­siin tehdä enemmän

SDP:n Sari Ha­lo­sel­le huo­mau­tus ka­tu­par­tio­pu­heis­ta – Halonen pa­hoil­laan

Huomautus liittyi Halosen Kalevassa 31.7. julkaistuun haastatteluun, jossa hän kertoi hyväksyvänsä Suomen Vastarintaliikkeen katupartiot Oulussa.

Sari Halonen on pahoillaan puheistaan. Arkistokuva.
Sari Halonen on pahoillaan puheistaan. Arkistokuva.
Kuva: Teija Soini

Sosialidemokraattien valtuustoryhmä antoi kaupunginvaltuutettu Sari Haloselle torstaina huomautuksen puolueen Oulun yhteistyöryhmän kokouksessa.

Huomautus liittyi Halosen Kalevassa 31.7. julkaistuun haastatteluun, jossa hän kertoi hyväksyvänsä Suomen Vastarintaliikkeen katupartiot Oulussa. Halonen sanoi tuolloin, että hänen mielestään ei ole mitään merkitystä sillä, kuka partioi, jos lakeja noudatetaan.

Este ei hänen mukaansa saanut olla myöskään se, jos partioijan aatteena sattuu olemaan natsismi.

Halosen kommentit herättivät laajaa julkista keskustelua, ja muun muassa SDP:n Oulun valtuustoryhmä ja kunnallisjärjestö sekä Pohjois-Suomen demarinuoret irtisanoutuivat Halosen kannanotosta tuoreeltaan.

– Yhteistyöryhmän kokouksessa käytiin läpi tätä kohua herättänyttä lausuntoa katupartioinnista. Halonen on esittänyt kommenteistaan oman pahoittelunsa Facebookissa, SDP:n Oulun valtuustoryhmän puheenjohtaja Pirjo Sirviö sanoo.

– Sari Halonen oli kokouksessa itse paikalla ja esitti myös siellä pahoittelunsa, ettei ollut täysin ymmärtänyt Vastarintaliikkeen toimintaa antaessaan lausuntoaan julki.

Valtuustoryhmä päätyi Sirviön mukaan antamaan Haloselle huomautuksen pitkän keskustelun jälkeen. Huomautusta perusteltiin muun muassa sillä, että puolue on irtisanoutunut Halosen kommenteista ja että se vastustaa oman käden oikeutta sekä mielivaltaa.

– Totesimme, että Halonen on erittäin pahoillaan aiheutuneesta kohusta ja että kohun aiheuttaminen ei varmaankaan ollut hänen tarkoituksensa. Hän sitoutuu sosialidemokraattisiin periaatteisiin, joiden mukaan olemme rauhan liike, Sirviö kertoo.

Sari Halosen tapauksen lisäksi yhteistyöryhmä käsitteli kokouksessaan muun muassa kaupunginvaltuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Mikko Salmen siirtymistä Demokraatti-lehden päätoimittajaksi. Salmen on määrä jatkaa valtuutettuna, mutta hän jättää paikkansa kaupunginhallituksessa.

– Meillä on sikäli onnellinen tilanne, että valtuustoryhmässämme on sekä valtuutettuna että varavaltuutettuna erittäin päteviä ehdokkaita kaupunginhallitukseen, Sirviö toteaa.