Sa­ta­kun­nan len­nos­to jär­jes­tää len­to­toi­min­ta­har­joi­tuk­sen Ou­lun­sa­lon tu­ki­koh­das­sa ensi vii­kol­la – maahan voi kuulua pa­mauk­sia ja ilmassa näkyä het­kel­li­siä va­lo­il­miöi­tä

Hornetit saattavat aiheuttaa pamauksia Oulun taivaalla ensi viikolla. Arkistokuva.
Hornetit saattavat aiheuttaa pamauksia Oulun taivaalla ensi viikolla. Arkistokuva.
Kuva: Eriika Ahopelto

Satakunnan lennoston tukilentolaivue järjestää ATEX 20 -lentotoimintaharjoituksen Oulunsalon tukikohdassa ensi viikolla 24.–28. elokuuta maanantaista perjantaihin.

Kyseessä on ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekaluston tärkein vuosittainen harjoitus, jonka tavoitteena on kouluttaa ja harjoittaa kuljetuskonemiehistöjä lentokaluston taktiseen käyttöön osana ilmaoperaatioita. Pääasiassa Oulunsalon tukikohdassa lennettävässä harjoituksessa treenataan myös henkilöstön- ja materiaalinpudotustehtäviä.

Oulunsalon lisäksi kuljetus- ja yhteyskoneet toimivat Pudasjärven lentopaikalta sekä Kajaanin ja Kuusamon lentokentiltä. Harjoitukseen osallistuu myös enimmillään 16 Hornet-hävittäjää Rissalan ja Rovaniemen tukikohdista käsin.

Lentotoiminta alkaa maanantaina 24. elokuuta noin kello 12 ja päättyy perjantaina 28. elokuuta noin kello 16. Päivittäinen lentotoiminta ajoittuu kello 7–20 väliselle ajalle.

Matalalla lentävistä kuljetus- ja yhteyskoneista sekä Hornetien yliäänilennoista voi kuulua pamauksia. Harjoituksessa käytetään myös Hornetien omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.