Oulun torihotelli: To­ri­ho­tel­lin kon­kurs­si seisoo yhä pai­kal­laan

Pääkirjoitus: Kun suo­ja­tie­tä ei ylitetä enää puo­li­juok­sua – ikään­ty­vä tar­vit­see eri­lai­sen kau­pun­gin

Sata va­lais­tua lippua nousi salkoon – ar­viol­ta yli 20  000 ihmistä seurasi 100-vuo­tis­juh­lan avausta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on virallisesti avannut Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan Helsingin keskustassa.

Video: MTV

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on virallisesti avannut Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan Helsingin keskustassa. Juhlavuoden kunniaksi sata valaistua siniristilippua on nostettu salkoon Helsingin Kauppatorilla.

Arviolta yli 20 000 ihmistä seurasi Suomen 100-vuotisjuhlan avausta Helsingin Kauppatorilla illalla, kertoo poliisi. Juhlavuoden kunniaksi sata siniristilippua nostettiin valaistuihin salkoihin kevyessä lumisateessa.

Iltakuuden aikaan Suomen lippuja oli nostamassa suuri joukko lapsia ja nuoria. Heidän lisäkseen lipunnostoon osallistuivat ainakin presidentti Sauli Niinistö, eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Suomen liput ovat tangossa Helsingin Kauppatorilla huomisen itsenäisyyspäivän myöhäisiltaan saakka.

- Lapset ja nuoret avustivat lipunnostossa presidenttiä, puhemiestä ja pääministeriä, ja liput nostettiin salkoihin yhdessä, kertoi Suomi 100 -organisaation viestintäpäällikkö Päivi Pirttilä.

Pirttilän mukaan vapaaehtoiset lapset ja nuoret on saatu rekrytoitua tilaisuuteen muun muassa urheiluseurojen ja partiotoiminnan kautta.

Helsingissä ja ympäri maata on lisäksi valaistu sinisin tai sinivalkoisin värein lukuisia rakennuksia Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Jokainen voi halutessaan osallistua itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan liputukseen, kunhan lippu on pimeän aikaan valaistu. Juhlaliputus jatkuu itsenäisyyspäivän iltaan kello 22:een saakka. Ilman valaistusta voi liputtaa itsenäisyyspäivänä kello 8-20.

Presidenttien haudat valaistiin

Presidenttien haudat valaistiin perinteiseen tapaan kynttilöillä itsenäisyyspäivän aattona tiistaina. Helsingin Hietaniemessä kynttilät syttyivät kello 17, ja Luumäellä sekä Nivalassa tuntia myöhemmin.

Hautojen valaisulla muistetaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä ja eri sukupolvien tekemää rakennustyötä.

Tänä vuonna kynttilävalaisulla kunnioitetaan erityisesti presidentti Mauno Koiviston muistoa ja työtä demokraattisen kansalaisyhteiskunnan eteen.

Helsingissä Paavo Nurmen patsaan läheisyyteen sytytettiin lisäksi tuli alkuperäiseen vuoden 1952 olympialaisten tulimaljaan.

Helsingin maamerkit juhlavalaistuksessa

Itsenäisyyspäivän aattona lukuisat tunnetut Helsingin rakennukset ja maamerkit on juhlavalaistu sinivalkoisin värein. Valot verhoavat Suomen väreihin esimerkiksi Presidentinlinnan, Helsingin tuomiokirkon, rautatieaseman, Finlandia-talon sekä Olympiastadionin tornin.

Kulttuurin tyyssijoista juhlavalaistaan muiden muassa Kansallisteatteri ja Kansallisooppera.

Töölönlahden puistossa voi ihailla tiistaista lähtien kuukauden ajan valoteosta Sukupolvi.Nyt. Siinä palataan toisen maailmansodan tunnelmiin.