Luitko jo tämän: Junalla Li­min­gas­ta Ouluun ja ase­mal­ta pyö­räl­lä töihin

Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Pääkirjoitus: Iranin rohkeat naiset tar­vit­se­vat kaiken tuen

Sanoman hal­li­tus: Pää­toi­mit­ta­ja Kaius Nie­mel­lä hal­li­tuk­sen va­rauk­se­ton luot­ta­mus Vies­ti­koe­kes­kus-ju­tus­sa

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi on tänään antanut Sanoman hallitukselle selvityksen Puolustusvoimien Viestikoekeskusta koskeneesta jutusta.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi. Arkistokuva.
Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi. Arkistokuva.
Kuva: Com.pic/Mauri Ratilainen

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi on antanut Sanoman hallitukselle selvityksen Puolustusvoimien Viestikoekeskusta koskeneesta jutusta. Sanoman tiedotteen mukaan Niemellä on hallituksen varaukseton luottamus.

– Hallitus oli yksimielinen, ja luottamusta sinänsä ei ole kyseenalaistettu, Sanoman viestintäjohtaja Hanna Johde sanoo STT:lle.

Johde ei osaa tarkemmin kommentoida tänään saatua selvitystä eikä sitä, mitä hallitus kokouksessaan keskusteli.

– Hallitus sai selvityksen Hesarin toimituksellisista prosesseista. Se kattoi yleiset toimitukselliset prosessit.

Sanoman hallitus pyysi Niemeltä selvitystä journalistisesta prosessista viime sunnuntaina jutun julkaisun jälkeen. Juttu julkaistiin lauantaina. Paljon kritiikkiä saaneessa jutussa käytettiin lähteenä Puolustusvoimien salaisia asiakirjoja.

Keskusrikospoliisi tutkii HS:n uutisointia epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena.

Vuotoa tutkitaan virkasalaisuuden rikkomisena. Niemi on itse sanonut lehdessä, ettei HS onnistunut ymmärrettävästi perustelemaan salaisten tietojen käyttöä ja kytkemään sitä osaksi tiedustelulain valmistelua.

Niemi sanonut aiemmin, että seisoo uutisen takana

STT ei tavoittanut Kaius Niemeä tai Sanoman hallituksen puheenjohtajaa Pekka Ala-Pietilää kommentoimaan Sanoman tiedotetta. Niemi on aiemmin tällä viikolla sanonut, että lehti seisoo edelleen tiedustelu-uutisensa takana. Helsingin Sanomat katsoo, ettei se ole rikkonut mitään lakia, Niemi sanoi Ylen A-studiossa maanantaina.

Niemen mukaan viranomaisten voimakas reagointi juttuun yllätti ja esiin noussut kritiikki ja huoli otetaan vastaan. Hän huomautti samalla, että monet Suomessa turvaluokitellut asiat ovat avoimia tietoja esimerkiksi Ruotsissa.

– Turvaluokitus on aina viranomaisen tekemä luokitus. On erilaisia tapoja nähdä näitä turvaluokituksia, Niemi sanoi.

Helsingin Sanomat omistava Sanoma on STT:n suurin omistaja.

Journalismin tutkija pitää selvityksen pyytämistä järkevänä

Pitkäaikainen journalismin tutkija, johtaja Risto Kunelius Tampereen yliopistosta arvioi, että Niemen hallitukselta saama luottamus on hyvä asia.

– Jos hallitus olisi nyt päättänyt toisin, seuraava päätoimittaja olisi joutunut arvioimaan sitä, miten toimitus toimii tällaisessa asiassa. Keskustelu on kesken, ja se jatkuu. Pidän sinänsä järkevänä, että hallitus pyysi selvitystä, Kunelius sanoo.

Hänen mukaansa siinä, että hallitus pyytää päätoimittajalta selvitystä, ei ole kyse poikkeuksellisesta asiasta. Hänen mukaansa Helsingin Sanomien kaltaisessa vaikutusvaltaisessa mediassa hyvä omistaja tällaisessa tilanteessa on sellainen, jolla on harkintakykyä ja hermoja.

– Sen täytyy ajatella asiaa myös siltä kannalta, että suuren yleisön luottamus on tärkeää. Kun päätoimittaja puheenvuorossaan puolusti perusteita jutun julkaisulle, nyt niille periaatteille on tullut jonkinlainen legitimiteetti omistajan taholta.

Hänen mukaansa selvityksen pyytäminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että omistaja suoraan puuttuisi journalistisiin sisältöihin.

– Peruslinjahan on se, että omistajat valitsevat päätoimittajan ja päätoimittaja vastaa sisällöistä. Päätoimittajan tehtävä on olla se, joka tekee sisällölliset ratkaisut. Hallituksen tehtävä on vain arvioida sitä, että luottaako se päätoimittajaan, ei puuttua juttujen yksittäisiin sisältöihin, Kunelius sanoo.

Kunelius näkee kohussa hyvääkin.

– On hyvä, että keskustellaan tiedustelun, valtion ja journalismin välisestä suhteesta ja myös kansalaista koskettavan tiedustelun avoimuuden rajoista. Ja siihenhän tämä keskustelu on johtanut, Kunelius pohtii.