Sanni purs­kah­ti itkuun saa­tuaan tietää jät­ti­hit­tin­sä me­nes­tyk­ses­tä: "Kun elämän suu­rim­mas­ta sy­dän­su­rus­ta syn­ty­nyt­tä biisiä on kuun­nel­tu näin paljon, siitä nousee iso mer­ki­tyk­sel­li­syy­den ko­ke­mus"

Syksystä asti tauolla olleen Sannin kevään toinen keikka piti olla lauantaina Oulussa, mutta koronaviruksen takia kaikki Trippi Tourin konsertit siirtyivät hamaan tulevaisuuteen.

Syksystä asti tauolla olleen Sannin kevään toinen keikka on lauantaina Oulussa.
Syksystä asti tauolla olleen Sannin kevään toinen keikka on lauantaina Oulussa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Syksystä asti tauolla olleen Sannin kevään toinen keikka piti olla lauantaina Oulussa, mutta koronaviruksen takia kaikki Trippi Tourin konsertit siirtyivät hamaan tulevaisuuteen.

"Mä oon niin rikki tästä etten edes tiedä mitä sanoo. Ei pysty kuvailee. Ollaan valmisteltu tätä rundia ihan innoissaan koko alkuvuosi enkä oo ollu mistään kiertueesta näin liekeissä ku tästä. Kerron heti kun tiedän uudet päivämäärät!"

Näin Sanni Kurkisuo, artistinimeltään Sanni, vuodatti torstaina tuoreeltaan Facebook-sivullaan, kun keväälle suunnitellun Trippi Tourin peruuntuminen varmistui.

Sannin piti kiertää kevään mittaan Suomea viime kesänä ilmestyneen Trippi-albuminsa merkeissä. Eteläisten kaupunkien lisäksi Trippi Tour olisi rantautunut tänään lauantaina Ouluun.

– Olen jossain vaiheessa kutsunut Oulua toiseksi kotikaupungikseni, ja kiertuetta suunnitellessakin minulle oli todella tärkeää, että tullaan myös sinne, Sanni kertoi ennen kiertueen perumista tehdyssä haastattelussa.

Keikkojen lisäksi Sannin on tuonut aiemmin Ouluun ainakin Kauko Röyhkän samannimiseen romaaniin perustuva elokuva Miss Farkku-Suomi (2012), jossa hän aikoinaan näytteli toista pääosaa.

– Sopivan tilaisuuden tullen tekisin noita hommia mielellään jatkossakin. Aikataulujen takia olen joutunut kieltäytymään muutamasta kiinnostavasta elokuvasta. Musiikki on kuitenkin minulle se ykkösjuttu, laulaja toteaa.

Viime syksystä asti Sanni on ollut keikkatauolla. Alun perin tarkoituksena oli pitää taukoa myös musiikin tekemisestä ja keskittyä lomailuun sekä kevään kiertueen suunnitteluun.

– Mutta kun en mitään itselleni mahda, niin tuli sittenkin tehtyä aika paljon uutta musiikkia. Se on minulle samaan aikaan työtä ja sellainen asia, jota alan tehdä heti kotiin tullessani. En voi pistää sitä paussille, ja itse asiassa oikeastaan pidänkin siitä piirteestä itsessäni, Sanni myöntää.

Alkuvuodesta Sanni sovitti vanhoja biisejään uusiksi Trippi Touria varten yhdessä tuottaja Alpo Nummelinin kanssa. Vaikka uusin albumi on pääosassa, kuullaan kevään keikoilla myös aiempaa tuotantoa.

– Kiertueharjoituksissa en enää itsekään huomannut, missä kohtaa levyt vaihtuvat. Musiikillinen draamankaari on nyt niin yhtenäinen ja hyvin mietitty, laulaja toteaa tyytyväisenä.

Vanhan tuotannon soundimaailman päivittäminen tuntui artistista luontevalta, sillä hän pyrkii muutenkin inspiroitumaan huomisen musiikkitrendeistä.

– Minua ei kiinnosta tehdä jotain sellaista, joka on eilen ollut siistiä. Ainahan sitä vähän katsotaan tulevaisuuteen ja koetetaan lähteä puuterilumelle.

Sannin musiikkia on myös kutsuttu laulajan sukupolven ajankuvaksi. Hän itse uskoo sen johtuvan tekstiensä kuvituksesta, joka heijastelee tätä aikaa.

– Siinä missä teksti on se, mitä tapahtuu juuri nyt, on soundi arvailua siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Tästä yhteydestä tulee ehkä sitten se ajankohtaisuus, Sanni pohtii.

Ajankohtaisuus ei kuitenkaan ole Sannille itsetarkoituksellista. Poikkeukseksi hän tosin mainitsee Trippi-levyn aloituskappaleen Yksinäinen milleniaali.

– Meidän sukupolvemme kokee yksinäisyyttä, vaikka olemme näennäisesti enemmän sosiaalisten ympyröiden keskellä kuin ikinä. Mutta iso osa siitä sosiaalisuudesta tapahtuu puhelimilla ja somessa. Tässä ajassa me olemme yhteisöllisiä yksin, ja minulle tuli tarve tehdä tästä ristiriidasta biisi, Sanni taustoittaa.

Joulukuussa Helsingin Sanomat uutisoi, että Sannin Teosto- ja Emma-palkittu 2080-luvulla on noussut koko viime vuosikymmenen radiosoitetuimmaksi kotimaiseksi kappaleeksi.

Artisti sai tiedon uutisesta viettäessään perhejoulua vanhempiensa luona. Tuottaja Henri "Hank Solo" Salosen Yhdysvalloista lähettämä viesti oli ensimmäinen asia, jonka hän aamulla herätessään näki.

– Kun kerroin asiasta muille, purskahdin kesken lauseen itkuun. Olen aina kirjoittanut henkilökohtaisia tekstejä, ja niistä suureen osaan liittyy tosi kipeitäkin asioita. Kun elämän suurimmasta sydänsurusta syntynyttä biisiä on kuunneltu näin paljon, siitä nousee iso merkityksellisyyden, nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemus.

Sanni kertoo kirjoittaneensa biisin todella ahdistuneessa tilassa ja surullisena.

– Nyt vuosien päästä saan tietää, etten ole ollut yksin tunteideni kanssa, kun niin moni on pystynyt samaistumaan siihen. Se on todella lohdullinen tunne, ja siitä se itkukin kumpusi.

2015 julkaistu 2080-luvulla oli Sannin ensimmäinen jättihitti, mutta jo 2013 ilmestynyt esikoislevy Sotke mut oli ehtinyt muuttaa hänen elämänsä.

– Sitä ennen olin Kallion pubeissa kavereiden kanssa pyörivä, tavallinen helsinkiläinen. Kun Me ei olla enää me tuli sinkkuna loppuvuodesta ulos, en voinut olla enää normaalisti. Ihmiset alkoivat tunnistaa, ja se koko juttu tapahtui yllättävän nopeasti, hän kertaa.

Laulaja kertoo vetäytyneensä pyörityksen keskellä kuoreensa. Kiertueella ollessaan hän vietti aikansa hotellihuoneessaan ja Helsingissä itsekseen kotona.

Viimeiset pari vuotta hän on opetellut elämään uudestaan, kuten eli ennen uraa. Vasta hiljattain hän kokee päässeensä sellaiseen paikkaan, jossa ei enää pelkää lähteä ihmisten ilmoille.

– Viime viikonlopunkin pyörin ympäriinsä Kalliossa niin kuin ennen vanhaan. Nyt tuntuu, että olen vapaa siitä eristäytymisen tunteesta, Sanni iloitsee.

"Mä infoon heti kun löydetään uudet päivämäärät keikoille, todennäköisesti syksylle. Ja lipunostaneille tiedoksi että liput ovat voimassa myös uudella keikalla, eli sen suhteen ei huolta", Sanni lohduttaa kaikkia kevään Trippi Touria odottaneita Facebookissa.

Sanni: Minulle merkityksellisimmät biisini

Me ei olla enää me

Albumilta Sotke mut (2013).

"Ensimmäinen biisi, jonka kirjoitin sooloartistina. Tein sen pienessä kalliolaisessa kämpässä ja soitin kitaralla Hank Sololle, johon olin juuri tutustunut. Se oli alkusysäys meidän yhteistyöllemme. Tosi tärkeä kappale."

Prinsessoja ja astronautteja

Albumilta Sotke mut.

"Ensimmäinen sinkku, joka aloitti koko homman. Se on vedetty aivan kaikilla keikoilla, ja sen esittäminen on vieläkin kivaa. Ei tule sellaista häpeän tunnetta, että mitä sitä on tullutkaan aikoinaan tehtyä."

2080-luvulla

Albumilta Lelu (2015).

"Se biisi muutti elämäni. Jos Me ei olla enää me oli läpimurtobiisi, niin 2080-luvulla -kappaleen myötä kaikki muuttui vielä isommaksi ja massiivisemmaksi."

Että mitähän vittua?

Albumilta Sanni (2016).

"Toinen samantyyppinen iso hetki elämässä. Biisi teki Spotifyssa päiväkohtaisen suoratoistoennätyksen, jota ei vielä kukaan ole ylittänyt."

Hei kevät

Albumilta Trippi (2019).

"Se on sellainen biisi, joka on pyörinyt päässäni jo tosi monta vuotta ja hakenut muotoaan. Uusimmalle levylle oikea muoto löytyi, ja kappaleesta tuli juuri sellainen kuin olin halunnutkin."