Luonto: Uhan­alai­set tör­mä­pääs­kyt kai­voi­vat jälleen pe­sä­ko­lon­sa ou­lu­lais­ra­ken­ta­jien hiek­ka­ka­soi­hin

Vaatteet: Kaksi ou­lu­lais­ta vaa­te­yri­tys­tä tais­te­lee pi­ka­muo­ti­bis­nes­tä vastaan

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

San­gin­joel­la jär­jes­te­tään ret­ki­eti­ket­ti-päi­vä – ta­voit­tee­na tu­tus­tut­taa ihmiset ret­kei­lyn sään­töi­hin

Sanginjoella järjestetään lauantaina 18. kesäkuuta Retkietiketti tutuksi -päivä , jonka tavoitteena on kohdata retkeilijöitä ja  keskustella retkeilyn säännöistä, Metsähallituksen Luontopalvelut tiedottaa.

Paikalla on liikennepoliisi sekä Metsähallituksen erätarkastajia ja muita työntekijöitä.

– Jokaisen luonnossa liikkujan olisi hyvä tuntea ainakin Retkietiketti, johon on tiivistetty suojelualueilla retkeilyn säännöt. Luonnonsuojelualueilla esimerkiksi kaikki jokamiehenoikeudet eivät ole voimassa, tiedotteessa todetaan.

Sanginjoen luonnosuojelualueen vuosittaiseksi käyntimääräksi on laskettu 70 000.

– Yksi ongelma on luvaton maastoliikenne. Kesällä mönkijöillä ajetaan moottorikelkkauria pitkin, ja talvella moottorikelkoilla ajetaan urien ulkopuolella. Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla valtion mailla liikkuvilta edellytetään kirjallista maastoliikennelupaa, kertoo erikoissuunnittelija Ulla Matturi Metsähallituksen Luontopalveluista tiedotteessa.

Muita ongelmia ovat esimerkiksi koirien pitäminen vapaana, roskaaminen ja luvaton tulenteko. Luonnonsuojelualueella koirat täytyy aina pitää kytkettyinä.

Arkkitehtiopiskelijoille järjestetään kilpailu

Oulun Sanginjoen luonnonsuojelualueen retkeilyrakenteisiin haetaan uutta ilmettä Oulun yliopiston arkkitehtuurin opiskelijoille järjestettävällä kilpailulla.

Kilpailun tarkoituksena on tuottaa vaihtoehtoja tulevien retkeilyrakenteiden suunnittelun pohjaksi.

– Tavoitteena on saada kestävät, kauniit ja helposti huollettavat rakenteet, jotka edistävät Sanginjoen luonnonsuojelualueen vision ja toimintakonseptin toteutusta. Suunnittelussa tulee huomioida yhdenvertaisuuden ja kestävän kehityksen periaatteet, tiedotteessa todetaan.

Kilpailuun osallistuneet työt asetetaan julkisesti näytteille verkkoon yleisöäänestystä ja kommentointia varten. Kilpailussa jaettava palkintosumma on yhteensä 8 000 euroa, joka jaetaan kolmen parhaan, yleisöäänestyksen voittajan sekä lunastettavien töiden kesken.

Kilpailuaika alkaa 20. kesäkuuta 2022 ja päättyy 5. syyskuuta 2022. Yleisö pääsee äänestämään parasta retkeilyrakennekokonaisuutta 7.–19. syyskuuta.