Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Sana on aina häm­men­tä­nyt ja hyvä niin

Oululainen Sanna Rönnberg esittelee räppitaitojaan kyky­kilpailu X-Factorissa sunnuntaina. Pop on tullut mukaan rap-artistin uusimpiin kappaleisiin.

Oululaisräppäri Sana eli Sanna Rönnberg ei itse enää kuuntele juurikaan räppiä. – Muusikoista ylitse muiden on Kaija Koo. Hän on upea esikuva, itsevarma ja voimakas tyyppi.
Oululaisräppäri Sana eli Sanna Rönnberg ei itse enää kuuntele juurikaan räppiä. – Muusikoista ylitse muiden on Kaija Koo. Hän on upea esikuva, itsevarma ja voimakas tyyppi.
Kuva: Teija Soini

Oululainen Sanna Rönnberg esittelee räppitaitojaan kyky­kilpailu X-Factorissa sunnuntaina.

Pop on tullut mukaan rap-artistin uusimpiin kappaleisiin.

Oululainen rap-artisti Sana, oikealta nimeltään Sanna Rönnberg astelee X-Factor-tuomariston eteen ristiriitaisissa fiiliksissä.

Hän on aina vastustanut ajatusta television laulu- ja kykykisoista, mutta on nyt itse sellaisessa.

Ohjelmaan hänet ilmoitti tuplaaja ja laulaja Rela eli Laura Wäre, joka esiintyy Rönnbergin rinnalla lähes kaikilla tämän keikoilla – myös televisiodebyytissä.

– Lopulta ajattelin, että ei tässä ole mitään menetettävää, Rönnberg muistelee syksyisiä kuvauksia. Oululaisräppärin esiintyminen näytetään ohjelman ensimmäisessä jaksossa sunnuntaina.

Rönnberg ei saa vielä kertoa, miten kisassa käy. Hän vaikuttaa kuitenkin hyväntuuliselta hörppiessään kahvia työpaikallaan ravintola Sarkassa. Päiväsaikaan kuppilassa on väljää.

Ympäristö on sellainen, jossa Rönnberg viihtyy: ”rouhea”, kuten hän itse sanoo.

Artistin tuorein julkaisu, Ainoo mitä pyydänon saanut mukavasti soittokertoja suoratoistopalvelu Spotifyssa. Se poikkeaa paljon aiemmasta Sana-tuotannosta.

Kappale noudattaa tämän päivän pophittien kaavaa. Uutta on myös se, että sävellyksen lisäksi sanat on tehnyt Rönnbergin tuottaja Veli Hiidenmaa (Vesa Lappalainen).

– Biisi kertoo erosta. Kun nauhoitimme kappaletta, oma parisuhteeni oli ajautunut kriisiin. Sanoista tuli omiani, ja tulkinta oli helppoa.

Nykyistä musiikkityyliään Rönnberg kuvaa urbaanin popin ja rapin sekoitukseksi, mutta häneltä on kuultu monenlaista vuosien saatossa.

Viime vuonna räppäri teki Aikakone-yhtyeestä tutun Sanin kanssa suomipoppia ja räppiä yhdistävän kappaleen Mikä-Mikä-maa. Tätä vanhemmissa kappaleissa räpätään perinteisempään gansta-biittiin usein rankoista aiheista: kiusaamisesta, pahasta olosta ja kuolemasta.

– Ennen tein kappaleita, jotka olivat kuin suoraan päiväkirjasta. Tein biisin jonkin voimakkaan tunteen vallassa ja laitoin suoraan nettiin. Nyt haluan julkaista harkitumpaa musiikkia.

Raa’at ja paljaat sanoitukset ovat kuitenkin keränneet Youtube-videoiden alle runsaasti kommentteja, joissa ihmiset kertovat omista vaikeuksistaan ja siitä, miten Sanan kappaleet ovat tuoneet lohtua. Tällaisia ja paljon synkempiä viestejä Rönnberg kertoo saavansa yksityisesti luettavaksi päivittäin.

– Ajoittain tuntuu hyvältä, että musiikkini auttaa ihmisiä, mutta usein ne viestit ovat aika raskaita. Ihmiset avautuvat todella rankoista jutuista. Tunnen voimakasta velvollisuudentunnetta, että minun on autettava heitä, mutta samalla se pelottaa. En ole mikään terapeutti. Kehotan näitä ihmisiä puhumaan ammattiauttajien kanssa.

Rönnberg itse on kärsinyt koko elämänsä keskittymisvaikeuksista. Sen takia koulut ovat jääneet kesken ja alkoholista syntyi riippuvuus, joka sotki nuoren naisen elämää parin vuoden takaiseen raitistumiseen saakka.

– Musiikki on ainoa asia, johon olen aina pystynyt keskittymään.

Nykyään rap-musiikki on valtavirtaa, mutta 2000-luvun taitteen molemmin puolin sen kuunteleminen oli marginaalista. Vielä marginaalisempaa oli itse räpin tekeminen ja tätäkin marginaalisempaa oli, että räppääjä oli nainen.

– Kun aloitin räppäämään vuonna 2005, naisräppäreitä oli julkisuudessa tasan yksi: Mariska.

Palaute oli aluksi tyrmäävää. Hän sai runsaasti vihakommentteja netissä, jopa kadulla huudeltiin perään ja moni ystävä hylkäsi. Sanat satuttivat, mutta Rönnberg ei lannistunut.

Nykyään kommentteja tulee vähemmän.

– Olen aina aiheuttanut hämmennystä ihmisissä, mutta sehän on vain hyvä.

Pelottaako Rönnbergiä television tuoma julkisuus ja sen mahdolliset varjopuolet?

– Ei. Minut on keitetty niin monessa sopassa. Olen kuullut jo kaiken. Nuorempana ei olisi pää kestänyt, mutta nyt olen valmis.

Sanna Rönnberg

Esiintyy artistinimellä Sana.

Syntynyt. 5. maaliskuuta 1990 Espoossa.

Asuu neljän kissansa kanssa Toppilassa Oulussa.

Työskentelee karaokejuontajana ravintola Sarkassa.

Sanan keikoilla mukana ovat Laura Wäre ja Neea Simonen.

Lempiartisti on Kaija Koo.

Harrastaa kuntosalilla käymistä.

Musiikkivideo Ainoo mitä pyydän julkaistiin tammikuussa 2018 ja Lelupoika kesäkuussa 2017.

Osallistuu tänä keväänä X-Factoriin.

www.sanamusic.net ja www.facebook.com/sanarapmusic.