Retkeily: Tun­net­ko nämä 6 paikkaa Oulun edus­tal­la?

Käräjäoikeus: Ran­ta­ka­dun tu­li­pa­lo­jen sy­tyt­tä­jäk­si epäilty mies van­git­tiin Oulussa

Luitko jo tämän: Yh­dek­sän kiin­nos­ta­vaa nimeä kertoo, ha­ke­vat­ko he Oulun kau­pun­gin­joh­ta­jak­si

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Sami Nie­mi­nen sai ma­sen­nus­diag­noo­sin, vaikka kyse oli ihan muusta – miesten al­hai­sia tes­to­ste­ro­ni­ta­so­ja ei juuri tun­nis­te­ta eikä hoideta

Monitoiminen porilainen muusikko Sami Nieminen oli kuusi vuotta sitten 28-vuotias, eli mies parhaassa iässä. Silti mies tunsi itsensä hyvin voimattomaksi, väsyneeksi ja alakuloiseksi.

Mies voi kohentaa testosteronivajetta omilla valinnoillaan. Akuutin esimerkkipotilaaksi suostunut, vajaatuotannosta kärsinyt porilainen Sami Nieminen teki lääkehoidon ohella elämäntaparemontin. Nyt hänen kuntonsa ja vointinsa on hyvä.
Mies voi kohentaa testosteronivajetta omilla valinnoillaan. Akuutin esimerkkipotilaaksi suostunut, vajaatuotannosta kärsinyt porilainen Sami Nieminen teki lääkehoidon ohella elämäntaparemontin. Nyt hänen kuntonsa ja vointinsa on hyvä.
Kuva: Antti Tuunanen

Akuutti: Masennus vai testosteronivaje?

**** Monitoiminen porilainen muusikko Sami Nieminen oli kuusi vuotta sitten 28-vuotias, eli mies parhaassa iässä.

Silti mies tunsi itsensä hyvin voimattomaksi, väsyneeksi ja alakuloiseksi. Lääkäri määritteli hänet masentuneeksi ja määräsi masennuslääkityksen. Sen seurauksena terveydentila vain heikkeni ja paino nousi rajusti.

Diagnoosi oli väärä. Erikoislääkärin vastaanotolla selvisi, että Nieminen kärsi testosteronin vajaatuotannosta. Se on entistä yleisempi ja vakavampi ongelma myös nuorilla miehillä.

Mukana Ford Thunderbird

Tänä syksynä 25 vuotta täyttävä terveysmakasiiniohjelma Akuutti liikkuu kauden avausjaksossa testosteronin ja miehisyyden ongelmakentällä. Ote on informatiivinen mutta rento. Toimittaja ja käsikirjoittaja Risto Kuusisto juttelee Sami Niemisen kanssa muun muassa tämän yli 400-hevosvoimaisen Ford Thunderbirdin kyydissä. Asetelmassa on äijäsymboliikkaa.

Tarinan opetus on, että miesten alhaista testosteronitasoa ei tunnisteta eikä hoideta Suomessa asianmukaisesti.

Syitä on monia. Potilaat itse kokevat ongelman noloksi. Lääkäreillä on ennakkoluuloja, joita hormonien ja steroidien väärinkäyttö lisää. Syiden ja seurausten suhteet ovat epäselvät.

Akuutti raivasi tietä

Terveys ja sairaudet kiinnostavat suomalaisia entistä enemmän. Se näkyy median tilastoissa ja kenties konkreettisimmin iltapäivälehtien aihevalinnoissa.

Vuodesta 1994 esitetty Akuutti edustaa tienraivausta ja jatkuvuutta. Se on saanut matkansa varrella sekä useita tiedonjulkistamispalkintoja että Skepsis-yhdistyksen huuhaa-palkinnon.

Tämäniltaisen jakson yllättävä loppukevennys tulee musiikin muodossa, kun toimittaja avaa suunsa porilaisessa kirkossa.

TV1 keskiviikko 30.10. klo 20.00