Korona: Toimi näin, jos tulet ki­peäk­si tai epäilet ko­ro­na­tar­tun­taa – Ko­ko­sim­me PPSHP:n ja muiden toi­mi­joi­den ohjeet yhteen

Koronanyrkki: Ul­ko­ti­lo­ja kos­ke­via ra­joi­tuk­sia tar­kas­tel­laan uu­del­leen

SAK puo­lus­taa thai­poi­mi­joi­ta

Thaimaalaiset marjanpoimijat saavat tukea palkansaajakeskusjärjestö SAK:lta.

Thaimaalaiset marjanpoimijat saavat tukea palkansaajakeskusjärjestö SAK:lta. SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto on sitä mieltä, että poimijoihin pitäisi soveltaa normaalin työsuhteen ehtoja.

Hänen mukaansa lain lähtökohta on, että työsuhde syntyy, kun työnantajalla on mahdollisuus johtaa ja valvoa työntekoa.

- Yritykset menevät itse Thaimaahan valitsemaan poimijoita, opettavat heidät tunnistamaan marjat, antavat autot käyttöön ja näyttävät poimintapaikat, Lehto sanoo.

Työministeriön työneuvosto on linjannut, ettei luonnonmarjojen poimijoiden ja marjayritysten välillä ole työsuhdetta. Neuvosto perusteli päätöstään sillä, että poimijat ovat vapaita poimimaan marjoja valitseminaan vuorokaudenaikoina.

Viljeltyjen marjojen poimijoiden sen sijaan katsotaan olevan työsuhteessa marjayrityksiin.

Lehto ei osaa vielä sanoa, millä tavalla SAK aikoo ajaa marjanpoimijoiden aseman parantamista.

- Ei tätä tähän voi jättää. On häpeällistä, että köyhiä ihmisiä raahataan Suomeen suurin odotuksin ja lopulta heidän tuntipalkakseen muodostuu pari euroa.

Sotkamolaisen marjayrityksen kanssa kiistoihin ajautuneet thaimaalaiset poimijat aikovat jäädä Suomeen selvittämään asioitaan. Poimijat kertovat kannanotossaan, että marjayritys Ber-Ex oli heiltä kysymättä siirtänyt paluulennon Thaimaahan jo tälle päivälle.