Vastaa kyselyyn: Miten osa-ai­ka­työl­lä pärjää?

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Sai­ras­tu­neet luo­mu­eläi­met hoi­det­ta­va yrt­ti­lääk­keil­lä

"Jotain steinerilaista on jäljellä nykyäänkin: kuinka EU:n luomueläinasetus vaatii, että sairastuneet luomueläimet on hoidettava ensisijaisesti yrttilääkkeillä ja homeopaattisilla valmisteilla."

Erilaisia huuhaa-ilmiöitä vastustavan Skepsis ry:n Skeptikko-lehden uusin numero keskittyy uskomushoitoihin. Etenkin homeopatia saa toimitukselta kyytiä. Risto K. Järvinen kirjoittaa steinerilaisista luomuopeista:

"Jotain steinerilaista on jäljellä nykyäänkin: kuinka EU:n luomueläinasetus vaatii, että sairastuneet luomueläimet on hoidettava ensisijaisesti yrttilääkkeillä ja homeopaattisilla valmisteilla." Eikö luomueläimille saa antaa perinteisiä lääkkeitä, Luomuliiton toiminnanjohtaja Irma Ryynänen?

- Tähän EU:n asetukseen on tosiaan kirjoitettu tällainen ohje, että näiden yrtti- ja homeopaattisten valmisteiden käyttö on ensisijaista. Homeopatiaan perustuvat luomuviljelijät saivat tämän maininnan aikaan tavallaan omana saavutuksenaan, Ryynänen valottaa.

- Tärkein periaate ei kuitenkaan liity lääkitsemiseen vaan eläimen yleisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen, mikä ehkäisee sairauksia ennalta.

Antibioottien tai muiden "perinteisten" lääkkeiden käyttö ei kuitenkaan ole kokonaan kiellettyä. Silloin eläimen lihan tai muiden eläinperäisten tuotteiden käyttämisessä on tietty varoaika, jotta lääkkeet ehtivät poistua sen elimistöstä.

- On myös olemassa ehdottomampia homeopaattisia tiloja, joissa turvaudutaan pelkästään yrttihoitoihin ja homeopatiaan. Yrttejä voi tosin joskus olla vaikea saada.

Monet pitävät homeopatiaa puhtaana uskomuksena. Joutuvatko tällaisten tilojen eläimet kärsimään hoidon puutteesta?

- Kyllä eläimistä varmasti pyritään näilläkin tiloilla pitämään hyvää huolta. Ihan ehdottomia homeopaattisia luomutilallisia on selvä vähemmistö.

Onko tiedossanne tutkimuksia siitä, kumpi tuottaa terveempiä eläimiä, perinteinen lääkehoito vai luonnonhoito? - Minun tietääkseni tästä ei ole olemassa tutkimuksia. (Lähde: Europa-lehti)

EU