Sai­ras­te­lu veti Topi Rai­ta­sen pol­vil­leen: "Pää yritti käs­kyt­tää jal­ko­ja, mutta jalat eivät liik­ku­neet"

Ensimmäinen kilometri sujui hyvin, niin myös toinen. Kun 3 000 metrin alkuerissä kiristettiin ruuvia viimeisellä kilometrillä, Topi Raitanen ei pystynyt enää vastaamaan.

Topi Raitanen keräsi ajatuksiaan pettymykseen päättyneen alkueräjuoksun jälkeen.
Topi Raitanen keräsi ajatuksiaan pettymykseen päättyneen alkueräjuoksun jälkeen.
Kuva: ALI HAIDER ALI HAIDER

– Pää yritti käskyttää jalkoja, mutta jalat eivät liikkuneet, Topi Raitanen totesi.

Ensimmäinen kilometri sujui hyvin, niin myös toinen. Kun 3 000 metrin alkuerissä kiristettiin ruuvia viimeisellä kilometrillä, Topi Raitanen ei pystynyt enää vastaamaan.

Tuloksena oli erän kahdeksas sija ajalla 8.32,44 ja karsiutuminen perjantain finaalista.

Johtopäätös oli helppo. Sairastelu valmistautumisen aikana söi eväät mieheltä, joka on nakutellut kauden tuloksia 8.21–8.27:n väliin.

– Annoin kaikkeni ja tänään se ei riittänyt tuon parempaan loppuun. Flunssa vaikeutti valmistautumista, mutta sen taakse ei voi kokonaan mennä, Raitanen sanoi.

Raitasen olisi pitänyt selvitä kovassa erässä vähintään viidenneksi alle 8.22,51:n ajalla. Vauhti oli sopiva, mutta loppu ei enää tullut niin kuin suomalaiselta on totuttu näkemään.

– Pää yritti käskyttää jalkoja, mutta jalat eivät tänään liikkuneet. Ei ollut normipäivä. Matkavauhti oli alkuun hyvä, mutta sitten, kun lähdettiin hapoille, jalat eivät kestäneet sitä.

Raitaselta jäi flunssan takia kovia harjoituksia väliin. Kun liikutaan äärirajoilla, se näkyy tuloksessa armottomasti.

– Tyydyttävällä suorituksella ei pidäkään mennä jatkoon. Aika ei riittänyt huippuiskuun. Olen realisti omien harjoitusteni suhteen.

Maaliviivan jälkeen estemies putosi polvilleen ja haroi hiuksiaan. Kauden päätöskilpailu oli ankara pettymys.

23-vuotiaan Raitasen kokonaiskuva on pettymyksestä huolimatta oikeissa raameissa. Hänen perustasonsa on noussut päälle 8.30:n tuloksista 8.20:n pintaan.

Kauden kruunu on Tokion olympiarajan rikkominen. Ennätys on kohentunut tulokseen 8.21,47, eikä Raitanen ole vielä päässyt huippukunnossa täydelliseen kilpailuun testaamaan tämän hetken rajojaan.

– Olen mennyt yhden tason eteenpäin. Olen nuori urheilija, eikä yhden kisan takia kannata lähteä koko kautta murskaamaan.

Tokion olympialaisiin on aikaa enää kymmenen kuukautta. Olympialaiset ja Pariisin EM-kisat tulevat tiiviissä paketissa.

– Näkeehän sen tuloksesta, että muutoksia joudutaan tekemään. Totta kai haluamme ottaa sen korkeanpaikan harjoittelun mukaan, mikä tästä jäi puuttumaan.