Mainos

Sai­raa­lan­rin­teen Do­sent­ti ei tee hä­ti­köi­ty­jä rat­kai­su­ja – Laptin ra­ken­ta­ma ker­ros­ta­lo on suun­ni­tel­tu asu­kas­läh­töi­ses­ti pal­ve­le­maan arjessa

Ensimmäisen kerrostalon tuleminen varattavaksi lähes 50 vuoteen Kontinkankaalla on herättänyt alueelle haluavat jo ennen ennakkomarkkinointiakin. Tuleville asukkaille uusi asuinkerrostalo lupaa huoneistokohtaiseen, huolelliseen suunnitteluun perustuvaa asumisen laatua.

Viitteellinen kuva kohteesta.
Viitteellinen kuva kohteesta.

Rakennusliike Lapti on aloittanut Kontinkankaalle nousevan Sairaalanrinteen Dosentin ennakkomarkkinoinnin. Kyseessä on ensimmäinen alueelle kaavoitetusta kolmesta asuinkerrostalosta, jotka nousevat Sairaalanrinteen aiemman rakennuskannan ja Kastellin monitoimitalon väliin, Oulun yliopistollisen sairaalan lähinaapuriin.

Rakennuspaikka on vähintäänkin poikkeuksellinen, sillä Sairaalanrinnettä on pidetty valmiiksi rakennettuna lähes 50 vuoden ajan. Tulevat kerrostalot kohoavat pääosin nykyisen pysäköintialueen päälle, pysäköinnin keskittyessä erilliseen pysäköintihalliin. Laajemminkaan Kontinkankaan alueella ei ole rakennettu kerrostaloja yli kymmeneen vuoteen, ja tällöinkin tienoolla täytyy tähytä Peltolaan asti.

”Kontinkangas tunnetaan parhaiten yliopistollisesta sairaalasta, mutta se on myös hyvin perinteinen, omakotitalopainotteinen oululainen asuinalue”, Laptin asuntomyyjä Risto Koskela luonnehtii.

Korkealle 12 kerrokseen kohoavan Dosentin ulkopuolinen arkkitehtuuri on saanut vaikutteita viereisistä, 1970-luvun alussa valmistuneista pistetaloista. Kastellin monitoimitalon suuntaan katsovan pääjulkisivun viistoileva parvekelinja tuo koko alueelle nykyaikaisen kasvonkohotuksen.

Viitteellinen kuva kohteesta.
Viitteellinen kuva kohteesta.

Pistemäisen talotyypin ansiosta valtaosassa huoneistoja on ikkunat kahteen ilmansuuntaan, mikä lisää luonnonvaloa sisätiloissa. Osa asuntojen ikkunoista alkaa miltei lattiatasosta, mikä korostaa osaltaan avaraa ja valoisaa tunnelmaa. Lasitetut parvekkeet avautuvat joko etelään tai länteen.

”Useimmissa asunnoissa jo viidennestä kerroksesta ylöspäin näkökentässä ei ole muita rakennuksia, vaan horisontti siintää puustoisen maiseman takana. Vaikka Oulu olisi miten tuttu kaupunki, vasta korkeammalta huomaa miten paljon puistoja meillä on näinkin lähellä keskustaa”, Laptin myyntipäällikkö Janne Karhumaa huomauttaa.

Kattava valikoima yksilöllisiä koteja

Dosentin 12 kerrokseen valmistuu yhteensä 79 asuntoa, joihin kuljetaan kahden hissin voimin. Varattavaksi on nyt tullut asuntoja hyvin erilaisille asujille ja erilaisiin tarpeisiin: Pienimmät asunnot ovat 24,5 –neliöisiä ja Dosentin suurin asunto on kooltaan 122 neliötä. Erilaiset asumisen tarpeet on huomioitu jo suunnittelun alkumetreillä.

”Esimerkiksi Puustellin valmistamat ja Siemensin koneistamat keittiöt suunnitellaan asunnon koon perusteella. Dosentin suunnittelussa on vakiokokoisen keittiön sijaan suunniteltu jokaiseen asuntokokoon sopiva keittiö”, Laptin asuntomyyjä Aki Kämäräinen sanoo.

Viitteellinen kuva kohteesta.
Viitteellinen kuva kohteesta.

Karhumaa huomauttaa, että jo suunnittelun alkuvaiheessa kiinnitetään huomiota sisätilojen toimivuuteen sekä keittiön ja kylpyhuoneen kalustukseen.

”Jokaisessa vaiheessa mietitään, että tässä ei tehdä vain asuntoja, vaan koteja ihmisille ja niiden kotien on oltava arjessa toimivia ja hyvin suunniteltuja. Huolella rakentaminen ja laadukkaat, mietityt varustukset tulevat tämän kivijalan päälle”, Karhumaa sanoo.

Huoneistojen pohjat ovat yksilöllisesti suunniteltuja ja sen ansiosta kaksiot, kolmiot ja suuremmat asunnot palvelevat asujiaan mahdollisimman hyvin. Karhumaan mukaan kotien toimivuus lähtee siitä, että ne pitää pystyä kalustamaan järkevästi. Valtaosassa huoneistoja esimerkiksi ruokailuryhmä saadaan ikkunan äärelle ja sohvakalusteille löytyy sujuvasti oma paikkansa.  Kalustamista helpottaa merkittävästi se, että Dosentissa on käytössä kauttaaltaan asumismukavuutta lisäävä lattialämmitys.

”Tiloja ei ole tiivistetty ja tiivistetty asuntojen lukumäärän maksimoimiseksi, vaan kaikki päätökset on tehty sitä mielessä pitäen, että tästä tulee pian jonkun ihmisen koti.”

Aikainen ennakkovaraaja voi vaikuttaa sisätiloihin

Ennakkovaraajan edut ulottuvat kauemmaksi kuin juuri haluamansa huoneiston saamiseen. Uuden asunnon ostajalla on mahdollisuus vaikuttaa muun muassa lattioiden, laattojen, työtasojen sekä kalusteiden ja sisätilojen toteutuksen suhteen. Laptin asuntomyyjät painottavat, ettei räätälöinnissä ole kyse ainoastaan välittömästi omalta tuntuvasta ulkonäöstä: Esimerkiksi korkeammalle sijoitettu tiskikone helpottaa sen käyttöä.

”Aivan alussa liikkeellä oleva ostaja voi vaikuttaa myös kevyiden väliseinien sijaintiin. Kolmiosta voi tehdä näin hyvin tilavan kaksion, ja näitä muutoksia tehdäänkin aika ajoin”, Kämäräinen vinkkaa.

Sinänsä laajennustarpeet eivät valtaosalla Dosentin tulevista asukkaista ole ensimmäisenä mielessä. Asuntojen pinta-alat ovat nykymarkkinoita suuremmat: kolmiot ovat pääosin 70-75 –neliöisiä ja kaksioiden pinta-alat ovat voittopuoleisesti 47-50 neliömetrin haarukassa.

Viitteellinen kuva kohteesta.
Viitteellinen kuva kohteesta.
Infoboksi

Koteja liikkuvaan arkeen

  • Pyöräilyreittejä pääväylän varrella: Sairaalanrinteen Dosentti sijaitsee erinomaisten pyöräilyreittien varrella käytännössä jokaiseen ilmansuuntaan. Taloyhtiössä on paikkoja 160 polkupyörälle.
  • Autopaikan voi myös vuokrata: Autopaikan pysäköintihallissa voi ostamisen lisäksi myös vuokrata oman tarpeen mukaan. Autopaikan vuokraaminen tuo joustoa myös tilanteisiin, jos auton tarve tulee vastaan Sairaalanrinteelle jo muutettua. Oma auto ei ole välttämätön, sillä lähimmät bussipysäkit löytyvät heti etupihan välittömästä läheisyydestä.
  • Kuntolenkille kotiovelta: Dosentin ulko-ovelta on vain 500 metrin matka lähimmälle kuntoreitille ja hiihtoladulle. Iinatin valaistu latu avataan Oulussa usein ensimmäisten joukossa. Kesäisin se kutsuu kävelemään ja johdattaa myös maastopyöräilijät ja polkujuoksijat laajalla metsäalueella risteileville poluille. Viereinen Huuhkajanpuisto pitää sisällään laajat palloilualueet, eivätkä Raksilan liikuntapaikatkaan ole kuin lyhyen pyöräilymatkan päässä.
  • Kastellin monitoimitalo kasvattaa ja palvelee: Sairaalanrinteen Dosentin viereinen Kastellin monitoimitalo on nimensä mukaisesti kattava palvelukeskus. Se pitää sisällään kaikki kouluasteet varhaiskasvatuksesta lukioon, kirjaston sekä useiden urheilutapahtumien liikuntasalit.

Tutustu asuntoihin osoitteessa lapti.fi/sairaalanrinteendosentti