Sähköt poikki noin 12 000 asiak­kaal­ta, ju­na­lii­ken­ne takkuaa edel­leen

Eilen riehunut Aapeli-myrsky vei pahimmillaan sähköt noin 120 000 asiakkaalta. Torstaiaamuna sähköt ovat edelleen poikki noin 12 000 asiakkaalta.

Aapeli-myrsky sekoitti junaliikennettä ja vaikutukset näkyvät yhä torstaina.
Aapeli-myrsky sekoitti junaliikennettä ja vaikutukset näkyvät yhä torstaina.
Kuva: Joel Maisalmi

Sähköt ovat poikki yli 16 500 asiakkaalta eri puolilla Suomea Aapeli-myrskyn jäljiltä, ilmenee Energiateollisuuden sähkökatkokartasta. Eilen riehunut Aapeli-myrsky vei pahimmillaan sähköt noin 120  000 asiakkaalta.

Myrsky sekoitti myös julkista liikennettä. VR:n verkkosivujen mukaan osa junista on torstaina aamupäivällä yhä myöhässä aikataulusta. Junat ovat myöhässä noin 20–50 minuuttia. Myöhästelyjä oli koko eilisen päivän ajan Suomea riepotelleen Aapeli-myrskyn aiheuttamien vahinkojen vuoksi.

Jorma Laaksonen rataliikennekeskuksesta arvioi eilen, että aamuun mennessä junaliikenne palaa normaaliksi.

Aapelin tuhojen korjaaminen jatkunee vielä pitkään, mutta sää selkeni torstaiksi. Ilmatieteen laitoksen varoituskartta hehkui oranssina ja punaisena keskiviikkona, mutta torstaina Suomessa maa-alueilla ei ole voimassa yhtäkään varoitusta.

Mittaushistorian kovin tuulennopeus

Aapeli-myrsky oli ennätyksellisen voimakas läntisillä merialueilla, mutta mantereella yhtä voimakkaat myrskyt eivät ole tavattoman harvinaisia, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ahvenanmaan Kökarissa mitattiin eilen yöllä Suomen merialueiden koko mittaushistorian kovin tuulennopeus: kymmenen minuutin keskiarvo oli 32,5 metriä sekunnissa. Edellinen Suomen ennätys oli 31 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli nousi reilusti yli hirmumyrskyrajan, kovimmillaan 41,6 metriin sekunnissa merellä.

Seuraavaksi kovimmat puuskatuulet jylläsivät yöllä Ahvenanmaan Hammarlandissa ja Kumlingessa.

– Jos ajatellaan Suomen maa-alueita, tällainen esiintyy kerran 1–3 vuodessa, kertoo meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Valta kertoo, että esimerkiksi vuoden 2013 Seija-, Oskari- ja Eino-myrskyt olivat voimakkaampia, samoin vuoden 2011 Hannu ja Tapani.

Manner-Suomessakin tuuli nousi kuitenkin viime yönä puuskissa paikoin huimiin lukemiin: Vaasan keskustan kupeessa sijaitsevassa Klemettilässä tuuli puhalsi vähän ennen puoltayötä 32,8 metriä sekunnissa.

Seuraavaksi suurimmat maa-alueiden lukemat olivat yöllä Kruunupyyssä Kokkola–Pietarsaaren lentoasemalla (24,1 metriä sekunnissa) ja Turun Artukaisissa (23,1 metriä sekunnissa).

Ahvenanmaalla myös Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin puuskissa huomattava 29,8 metriä sekunnissa.

Myös aallokko oli rajua. Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Ilmatieteen laitoksen alustavien tietojen mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli 7,9 metriä.