Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Sähköt ovat yhä poikki tu­han­sil­ta Kai­nuus­sa – naa­pu­ri­apua tar­vi­taan tu­le­vi­na vuo­ro­kau­si­na

Tykkylumitilanne jatkuu Kainuussa yhä vaikeana, Kainuun pelastuslaitos kertoi lauantaina. Pelastuslaitos kertoi seitsemän aikaan illalla, että sähköttömiä kotitalouksia oli nin 4500.

Tykkylumitilanne jatkuu Kainuussa vaikeana.
Tykkylumitilanne jatkuu Kainuussa vaikeana.
Kuva: Kainuun pelastuslaitos

Tykkylumitilanne jatkuu Kainuussa yhä vaikeana, Kainuun pelastuslaitos kertoi lauantaina.

Pelastuslaitos kertoi seitsemän aikaan illalla, että sähköttömiä kotitalouksia oli nin 4500.

Sähkökatkot ovat venyneet pahimmillaan vuorokausien mittaisiksi.

Pelastuslaitoksen mukaan sähköverkon viat ovat edelleen todennäköisiä kaikissa Kainuun kunnissa, vaikka sään lauhtuminen on vähentänyt tykkylumen taakkaa puustosta Ristijärven eteläpuolisella alueella.

Sähköverkon vikoja korjasi lauantaina noin 140 asentajaa. Apuna työssä oli 28 monitoimikonetta, kuusi kaivinkonetta ja kuusi puolustusvoimien telakuorma-autoa.
Kainuun pelastuslaitoksen mukaan tilanteen hoitamiseen tarvitaan edelleen kaikkien viranomaisten, kuntien ja yhteistyökumppaneiden apua. Pelastuslaitoksen mukaan myös naapuriapua tarvitaan tulevina vuorokausina, mikäli tilanne ei helpotu.

Lauantai-iltana pelastuslaitos kertoi, että sähköverkon vikoja korjataan nopeammin kuin uusia ehtii syntyä. Vikojen määrän odotetaankin laskevan hieman seuraavan 12 tunnin aikana. Illan ja yön aikana sähköttömiä kotitalouksia arvioidaan olevan 1500-3500. Aiemmin pelastuslaitos arvioi, että sähköttömiä kotitalouksia olisi 4000-5000.

Pelastuslaitos pyrkii varmistamaan puhelinverkon toimivuuden erityisesti hätäpuheluiden ja viranomaisverkon osalta. Pelastuslaitos on hankkinut kuntien toiminnan tueksi viestikalustoa, varavoimakalustoa ja puhtaan veden astioita.

Pelastuslaitoksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin on hakeutunut viime vuorokausien aikana sähkökatkojen takia yksittäisiä asiakkaita Ristijärvellä ja Suomussalmella.

Kunnat ja viranomaiset ovat varautuneet hätämajoituksen ja muonituksen järjestämiseen. Varavoima pyritään varmistamaan kriittisiin kohteisiin.

Ensi- ja kotihoidon henkilöstöä on lisätty ja tarvittaessa lisää henkilökuntaa hälytetään töihin.