Päivä päivältä vuolaampana vellova vaalirahakeskustelu on saanut yleishyödylliset säätiöt vetäytymään poliittisten puolueiden avustamisesta, vaikka vastikkeellisen vaalituen jakamista niiden omista tuotoista ei pidetäkään moraalisesti epäilyttävänä. Vetäytymistä perustellaan juuri käydyllä keskustelulla ja sen saamilla sävyillä. Puolueiden tukemisesta tuntuu tulleen asia, johon ei haluta koskea enää edes pitkällä kepillä.
"Kun keskustelu on tämän kaltaista, on päivänselvää, että poliittiseen toimintaan annettava tuki on satavarmasti nolla euroa tästä eteenpäin. Todennäköisesti moni muu käyttäytyy samalla tavalla", Diakonissalaitoksen säätiön johtaja Eero Väätäinen sanoo.
Setlementtiliiton pääsihteeri Pentti Lemmetyinen on samoilla linjoilla. Liitto on päättänyt, ettei se vastedes osallistu poliitikkojen tukemiseen myöskään yhtiönsä S-asunnot Oy:n puolelta. Setlementtijärjestöistä ei yksikään ole osallistunut vaalirahoitukseen, mutta viime vuonna S-asuntojen hallituksen puheenjohtaja kävi 847 euron arvoisessa seminaarissa.
"Koulutusseminaari oli ihan relevantti, mutta ehkä sitäkin olisi kannattanut harkita silloin. Olemme tehneet päätöksen, ettei näin enää tapahdu. Vaikka yhteiskuntasuhteiden kannalta on olennaista liikkua poliittisissa piireissä, on varmasti selkeämpää, että pidättäydymme kaikesta tällaisesta, Lemmetyinen muotoilee.
Grafiikkaa seinälle vajaalla tonnilla
Menossa olevaan keskusteluun viitaten Nuorten Ystävät ry:n pääsihteeri Marja Irjala arvelee, ettei yhdistys ehkä nyt ostaisi kansanedustaja Jukka Vihriälän (kesk.) tukiyhdistykseltä 950 euron hintaista grafiikkateosta. Vuonna 2006 ostettu teos meni seuraavana vuonna yhteisön lahjana perhekoti Ahorinteen seinälle. Irjalan mukaan teoksen ostoon käytettiin palvelutoiminnan tuottoja, ei RAY:n rahaa. Vaalituettu Vihriälä oli vielä silloin RAY:n hallituksen puheenjohtaja. Irjala on tällä hetkellä RAY:n hallituksen jäsen, mutta ei ollut sitä vielä tuolloin.
Irjala muistuttaa, että hänen yhden kauden kansanedustajanakin istunut tyttärensä Riikka Moilanen (kesk.) ei ole saanut vaalitukea yhdistykseltä.
"Hänen kampanjoistaan ei ole ostettu kortin korttia. Olemme yleensä pitäneet hyvin tarkkaa rajaa siinä, että emme ole poliittisesti sitoutuneita mihinkään."
Poliittista tasapuolisuuttaan vakuuttaa myös diakonissalaitos. Säätiö on vuosina 2005--2009 tukenut valtiollisissa vaaleissa kolmen eri puolueen lähellä olevia yhdistyksiä tai säätiöitä yhteensä 3 280 eurolla eli noin 600 eurolla vuodessa. Tukieurot ovat menneet vastikkeellisesti seminaarilippujen tai grafiikan ostoon. Tukikohteita Väätäinen ei kerro vetoamalla siihen, etteivät ne kuulu ilmoitusvelvollisuuden piiriin.
Kontaktien katkeaminen olisi kaikkien vahinko
Diakonissalaitos ei saa RAY:n yleisavustusta, vain kohdennettua avustusta ja investointiavustusta.
"Nämä avustukset ovat menneet sataprosenttisesti avustettaviin kohteisiin ja käyttötarkoituksiin. Vaalitukiin on käytetty sijoitustoiminnan tai liiketoiminnan tuottoja", selvittää Väätäinen, joka on tehnyt kaikki tukipäätökset yksin.
Hän korostaa, että yksikään tukieuro ei ole mennyt säätiön intressipiireille eli säätiön hallitukselle, työntekijöille tai valtuuskunnalle.
Väätäistä harmittaa julkisuuteen joutuminen asiassa, jossa diakonissalaitos ei ole toiminut väärin.
"Tähän saakka olen ajatellut, että toimimme osana yhteiskuntaa ja että vuorovaikutus päättäjiin on normaalia."
RAY:ssakin pelätään, että avustuksen saajat alkavat suhtautua varauksellisesti poliittisiin ryhmittymiin ja yleensä päättäjiin suuntautuvaan yhteydenpitoon.
"Sehän olisi meidän kaikkien vahinko", RAY:n avustustoiminnan osastopäällikkö Mika Pyykkö sanoo.