Sääs­tö­vin­kit kau­pun­gil­le: Ka­tu­va­lot pois päältä ja ko­kous­pul­lat pois

Kalevan lukijat kirjoittivat vuorokauden aikana yli 420 kommenttia siitä, mistä Oulun kaupunki voisi säästää.

-
Kuva: Liisa Lehto-Peippo

Kaleva kysyi eilen idoita siitä, mistä Oulun kaupunki voisi säästää. Lukijat kirjoittivat vuorokauden aikana yli 420 juttukommenttia aiheesta. Lisäksi säästöideoita ehdotettiin Kalevan Facebook-profiilissa käydyssä keskustelussa.

Taustalla oli uutinen siitä, että kaupungin viime vuoden tulos menee 22,8 miljoonaa euroa miinukselle.

Kommenttien joukosta nousi selvästi kaupunkilaisten suosimat säästökohteet:

Katuvalot ja katujen lämmitys

Katuvalojen palaminen läpi yön on monen kommentoijan mielestä järjetöntä. Saman arvion saa keskustan katujen kuten Rotuaarin lämmitys.

Moni ehdottaa myös sitä, että koulujen ja muiden rakennusten lämpötilaa laskettaisiin viikonlopuiksi.

Palkat ja pullat

Virkamiesten palkkoja voitaisiin monen kommentoijan mukaan pienentää. Monet ovat myös sitä mieltä, että johtajia on nyky-Oulussa aivan liikaa.

"Pomojen ja esimiesten määrän karsiminen organisaatioita järkeistämällä ja ennen kaikkea tilaaja-tuottajamallista luopumisella", kuuluu nimimerkin Kaupungillatöissä säästöehdotus.

Säästöä tulisi myös siitä, jos palaveerattaisiin ilman pullaa ja kahvia. Ja kokouksia ja matkoja pidettäisiin ylipäätään vähemmän.

"Esimerkiksi kokousten kahvit, pullat ja leivät voitaisiin jättää pois. Negatiivisena vaikutuksena tuolla olisi kuitenkin se, että heille jotka tekevät tai toimittavat kokouskahvit, vähenisi työnmäärä", kirjoittaa Jari-Pekka Teurajärvi Kalevan Facebook-seinällä.

Kallioparkki

Kallioparkin rakentamista kritisoidaan laajasti, ja useat pitävät sen rakentamista virheenä. Osa olisi valmis keskeyttämään koko hankkeen.

Säästöjä arvioidaan tulevan myös siitä, jos parkkiluolastosta tehtäisiin ennakoitua pienempi.

Investoinnit

Kun on taloudellisesti tiukkaa, pitäisi pistää investoinnit jäihin. Matkakeskusta ja uusia hotelleja eivät kaikki halua. "Oulussa on hyvä rautatieasema, linja-autoasema ja ihan tarpeeksi ravintoloita ja hotelleja", kommentoi nimimerkki Titi-nalle.

Kitkeriä kommentteja saavat myös taideteokset, joita Oulun kaupungin rakennuttamiin tiloihin on hankittu.

Kuntaliitos

Moni oululainen on sitä mieltä, että vuodenvaihteessa toteutunut kuntaliitos oli tappiollinen.

Facebook-keskustelussa nousee tosin esille Timo Keräsen ajatus siitä, että nyt pitäisi katsoa eteenpäin ja kehittää.

"Säästämisen ohessa pitäisi ajatella ja ideoida, miten tästä kaupungista saadaan kiinnostava kohde yrityksille ja ihmisille", Keränen kirjoittaa.